Ciutat

Vacances falses: nou frau a un creuer i tres detinguts

Els responsables de Cruceros y Vacaciones SL han passat a disposició judicial

El local de Cruceros y Vacaciones SL, tancat el passat dimecres / CEDIDA

[P. J. Armengou / Albert Acín]

Vuit dies de creuer tot inclòs es van convertir en un calvari per a divuit persones –tot ells d’edat avançada–. Van contractar un viatge d’ensomni per les Illes Gregues però mai van arribar al seu destí: van ser presumptament estafades per l’agència de viatges Cruceros y Vacaciones SL, els responsables de la qual ja havien estat acusats d’estafa en el passat, tal com va avançar el D.S. el març. Segons ha pogut saber aquest diari, Fátima G., Carlos N. i Laura N. (de nacionalitat espanyola, i matrimoni i filla, respectivament) van ser detinguts el dimarts passat en relació a aquests fets i van passar dimecres a disposició judicial. Se’ls acusa de nou delictes d’estafa per valor de més de 14.000 euros. Aquest dijous han quedat en llibertat amb càrrecs.

Els Mossos d’Esquadra van iniciar diligències el passat 22 de maig. Fins ara, han declarat nou persones afectades pel cas del creuer fals per les illes gregues entre el 18 i el 25 de maig. Segons ha pogut saber el D.S. però, hi hauria més de cent persones afectades per anteriors estafes a través de les empreses Viatges Moment Feliç (dirigida per Fátima G., de 51 anys) i Viajes World Frank (a nom de Carlos N., de 54 anys); i almenys dues víctimes més amb Cruceros y Vacaciones, que no formen part de l’actual investigació dels Mossos. També els llogaters de l’actual local a la Carretera de Barcelona reclamen als responsables de l’agència almenys sis mesos de lloguer –prop de 5.000 euros–, la fiança del local i les despeses de llum i gas de nou mesos. Cruceros y Vacaciones està a nom de Laura N., de 26 anys, una de les dues filles del matrimoni. En conversa amb aquest diari, Fátima G. ha negat qualsevol frau en relació al creuer i assegura no tenir deutes amb els llogaters.

Ni vol ni creuer

Trieste, Venècia, Santorini, Atenes… eren algunes de les destinacions on havien d’anar junts Josefa Rodríguez i Salvador Tamborero, en el seu primer viatge de parella. “Era el viatge de les nostres vides i va acabar en res”, explica ella. “Vam passar molta por. Teníem una sensació de segrest”, exposa J. C., un altre dels afectats, que lamenta que en el viatge fallit es va haver d’atendre una dona amb diabetis, una amb crisi d’ansietat i un episodi de bronquitis.

Fátima G., durant la seva detenció el passat dimarts / CEDIDA

El passat 18 de maig la parella, juntament amb una quarantena de persones, es disposava a marxar en un viatge organitzat. Des del principi tot es va tòrcer: en arribar a l’aeroport, 18 dels viatgers es van quedar a terra. “Ens van dir que hi havia overbooking. La realitat és que no tenien res contractat, ni a Itàlia ni aquí”, denuncia en Salvador. La parella havia de ser a les 18 h a Venècia per agafar el creuer a temps, però no hi van arribar.

Una travessia fatídica va començar llavors: a les 23 h, sota una intensa pluja, Fátima G. els va dur a una pensió “de mala mort”. L’endemà, l’engany va seguir: “Ens van dir que marxàvem a una altra ciutat a buscar un altre creuer”. Van anar fins a l’aeroport, on van passar tot el dia veient vols passar sense agafar-ne cap.

Ja de nit, Fátima G. hauria contractat un autobús fins a Ancona, punt en què es produeix un dels episodis més tensos: el conductor va constatar que no cobraria el viatge i va amenaçar el grup que “o cobrava 2.000 euros en efectiu, o ens deixava a la carretera”. Cada viatger va desemborsar 100 euros, perquè la responsable, segons expliquen els afectats, “no portava diners a sobre”. Els viatgers van aconseguir aplegar un total de 1.800 euros que van pagar al transportista, que els va deixar a la carretera. Van haver de fer la resta del camí fins a Ancona a peu. “No és cert, ningú va baixar de l’autocar”, assegura Fátima G.

En el tercer dia de ruta tortuosa, van passar hores en una estació de tren, fins que al vespre van anar a l’aeroport de Bolonya. Allà la policia italiana va interrogar Fátima G., i va constatar que havia ordit una estafa. Van recomanar les víctimes que agafessin el primer vol a casa. Dilluns acabava el viatge. La Josefa i el Salvador van deixar pel camí 944 euros de pack de viatge més 354 euros de despeses no previstes.

L’agència dels viatges malson

Comentaris
To Top