Ciutat

El Taulí, base dels nous helicòpters medicalitzats del SEM per fer vols nocturns

El SEM amplia recursos. El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, van presentar ahir els quatre nous helicòpters medicalitzats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) de Catalunya amb capacitat per realitzar vols nocturns. Les aeronaus, que es troben en prova des de fa un any, van entrar en funcionament ahir com un servei ja plenament consolidat.

/ ÓSCAR ESPINOSA

La presentació va tenir lloc a l’heliport de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, on està instal·lada la base aèria de la demarcació de Barcelona del SEM. Les quatre noves aeronaus per al servei nocturn serviran per assistir i traslladar pacients greus i crítics a diferents punts. Els vols de nit, però, es faran en casos molt concrets i quan sigui evident que el rescat aeri pot ser més ràpid que el terrestre, segons va detallar el gerent del SEM, Antoni Encinas.

De les quatre bases aèries actuals del SEM, s’ha escollit la que està situada a l’Hospital Parc Taulí per ser la que ofereix millor cobertura a tot el territori català. Així ho va manifestar Encinas, que va assegurar que les condicions climàtiques de la ciutat i la seva localització són clau a l’hora d’escollir-la. El gerent va afegir que “la majoria del terciarisme (serveis mèdics molt especialitzats) es troba a Barcelona i estar ubicats a Sabadell fa que els trasllats siguin eficients”. De fet, un trasllat de Sabadell a Vielha suposa un trajecte de poc més de 50 minuts, que suposaria una reducció de tres hores de trajecte.

Durant aquest any de prova s’han fet 177 serveis, “fet que ens garanteix que ja és un servei plenament consolidat”, va apuntar Vergés. Un cop provada la capacitat de vol nocturn, es dona pas a la fase 2 del projecte, en què aquests aparells operaran de 20 h a 8 h. Abans de posar en marxa el vol nocturn, el SEM donava resposta a aquestes situacions amb unitats de suport vital avançat terrestre. “Aquest nou servei ens permet assolir l’equitat territorial i acostar el terciarisme a tot Catalunya”, va afegir Vergés. I és que “en cas d’ictus o infart, cada minut guanyat compta”, deia el vicepresident de la Generalitat. “Aquestes aeronaus, eurocopter EC145, són actius extraordinaris”, va afirmar Aragonès.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top