Ciutat

L’FP es duplica però no cobreix la demanda

Aquest curs l’FP de Sabadell tindrà més estudiants que mai: 4.425, un 3,5% més que l’any anterior

Estudiants d'FP en la darrera edició del Concurs de Fusta i Moble celebrat a l'Escola Industrial / LLUÍS FRANCO

[Per Víctor Recacha, periodista]

El 12 de setembre, Sabadell donarà el tret de sortida al curs escolar amb més estudiants de formació professional de la història: 4.425 alumnes, un 3,5% més que el curs passat i gairebé el doble respecte al de l’any acadèmic 2000-2001. Les especialitzacions que més han capitalitzat el creixement d’alumnat són les relacionades amb la sanitat, que són les més estudiades després de doblar el nombre d’estudiants des del 2000. Les segueixen en aquest increment els serveis socioculturals i a la comunitat –han multiplicat per 18 el nombre d’alumnes– i la informàtica i el transport i manteniment de vehicles que també han vist doblat el nombre d’estudiants.

Segons Josep Milà, secretari tècnic del CIESC (patronal vallesana intersectorial), l’acusat increment d’alumnes en aquestes àrees específiques es correspon amb el creixement de dos eixos econòmics al Vallès: la salut, “començant pel Taulí”, i les tecnologies i la indústria. Els centres educatius de Sabadell ofereixen 16 de les 22 especialitzacions possibles; més que les 10 de grau mitjà i les 12 de superior disponibles fa 18 anys.

Tanmateix, per a Milà, ni l’oferta d’especialitzacions, ni el ritme de creixement d’estudiants, ni la coordinació entre aules, empreses i administracions són “suficient”. Troba que és imprescindible llançar noves “especialitats transversals” per “centrar-se en les noves tecnologies i com estan transformant els diferents sectors productius del Vallès”.

Per a Alícia Bosch, presidenta del Centre Metal·lúrgic (associació patronal del sector del metall), el creixement d’alumnat d’FP és una notícia “fantàstica” per a la indústria sabadellenca i vallesana, ja que, segons explica, “el problema més greu que pateix ara mateix la indústria és la manca de professionals especialitzats”.

Un problema que atribueix a “un índex de jubilació molt alt” i al fet que “no hi ha prou estudiants que puguin cobrir” les vacants, perquè tot i la falta d’enginyers i altres perfils, “el gruix de la demanda” es dirigeix als “professionals tècnics, la major part provinents de la formació professional”. Per aquest motiu, Bosch, que també és membre del Comitè Executiu de la patronal espanyola Confemetal, creu que cal “que segueixin creixent” els estudiants de cicles, i en particular els especialitzats en àmbits industrials.

Oferta de formació dual

Per solucionar el dèficit de professionals tècnics i adaptar la formació a la demanda real de les empreses, des del CIESC defensen una taula conjunta entre administració i indústria per apropar les seves tècniques a l’alumne. “Sabadell té un teixit productiu diversificat i potent i podria acollir proves pilot d’espais formatius amb tecnologies 4.0 on les empreses acompanyarien el docent”.

Milà afirma que la “receptivitat” de la Generalitat envers aquest tipus de propostes és “bona”, però cal concretar les iniciatives amb plans i recursos i avançar més de pressa: “Cada dia que passa perdem competitivitat com a comarca”.

Milà i Bosch coincideixen a apuntar a la formació professional dual –un any d’estudis i un de classes i pràctiques laborals a mitja jornada– com una oportunitat. “L’oferta de formació dual és molt baixa” malgrat el seu alt índex d’inserció laboral, lamenta Bosch.

Un enfocament més pràctic

A la comunitat educativa coincideixen en la percepció que una metodologia d’estudis –“més pràctica”– ajuda els estudiants a estar més preparats per al món laboral, i també hi ha una predisposició a apropar l’aula a la indústria de manera coordinada. N’és un exemple el Centre Creatiu i Tècnic Sabadell (CTS), una de les escoles privades que imparteixen cicles formatius de grau mitjà i superior a la ciutat. La seva directora, Meritxell Fonts, explica que, a diferència de la universitat, el seu mètode és “aprendre fent”, combinant teoria i taller aplicat en les dues modalitats impartides al centre: moda i imatge i so.

A més de passar obligatòriament per pràctiques, “els estudiants coneixen les eines tecnològiques que utilitzen les empreses amb totes les novetats”, i hi ha “molta connexió alumne-empresa”. “Estan enfocats a cobrir les necessitats reals de la indústria”, conclou la directora.

L’Annia i l’Ivan, estudiants de grau mitjà d’Activitats Comercials al centre Taulé Viñas, hi coincideixen. “T’enfoques molt més” i és “més professional”, sintetitza l’Annia, que vol seguir estudiant un cicle superior de publicitat.

“L’FP t’obre portes, les pràctiques et donen experiència i, si ets bo, et poden agafar”, afegeix l’Ivan.

Amb el 34% d’estudiants, Sabadell és l’escola d’FP més gran al Vallès Occidental. Un actiu que pot ser clau per a l’economia del futur.

Comentaris
To Top