Ciutat

La UAB s’ampliarà a l’Artèxtil i a la caserna

[Per Xavi Oliva Pareja i PJ Armengou]

La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarida Arboix, va anunciar la setmana passada, durant una entrevista a Ràdio Sabadell, la intenció que el campus a la ciutat s’ampliï –que no traslladi– a la Gran Via. “Tenim un projecte de sortir a la Gran Via”, va dir Arboix, que va defensar “integrar” més el campus a la ciutat i donar-li més visibilitat.

Imatge de l’estat actual de l’Artèxtil, situat a la Gran Via / Victòria Rovira

Quina seria l’aposta de la rectora per “sortir” a la Gran Via? Tot i que no va especificar els espais, Arboix va proposar utilitzar immobles de propietat municipal. Aquesta serà una de les qüestions que tractarà amb l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en una trobada propera.

L’Artèxtil i la Caserna

El D.S. ha consultat a l’alcaldessa sobre les apostes del govern a l’hora d’escollir aquests espais. Per un cantó, Farrés aposta per l’Artèxtil. Actualment, el consistori té en propietat el 71,6% de la fàbrica, uns 11.000 metres quadrats en total. Aquesta compra la va formalitzar l’anterior govern l’octubre de l’any passat per un total de 3,2 milions d’euros.

L’ús de l’edifici encara no s’ha decidit, però hi ha moltes propostes sobre la taula. ERC, per exemple, va defensar durant la campanya convertir l’Artèxtil en dependències administratives del consistori. Junts per Sabadell, al seu torn, proposava convertir-lo en el 22@ sabadellenc i ubicar-hi una llançadora de start-ups. I els socialistes, ja durant la campanya, proposaven destinar l’espai a la recerca acadèmica.

“L’Artèxtil és una peça molt important i que s’ha de lligar a tot l’eix de recerca i de l’àmbit universitari”, diu l’alcaldessa.

Farrés també apunta cap a un altre edifici que s’ha de valorar per a una possible ampliació del campus de la UAB: la caserna de la Guàrdia Civil, a la Gran Via. L’espai és propietat de l’Ajuntament de Sabadell des de l’any 1999, però el seu ús per part del consistori és “una qüestió complicada”, segons reconeix la mateixa Marta Farrés.

Tot i que la ciutat en té la propietat, actualment hi ha un litigi entre l’Ajuntament i el Ministeri de l’Interior pel seu ús, ja que l’Estat té cedit el terreny. Tot i això, Farrés insisteix: “Tenim molts metres quadrats en aquest espai i jo crec que podem abordar una gran transformació en aquest punt”.

Recerca i innovació

“Cal triar línies de futur i cal pensar què volem que passi en aquesta ciutat a deu anys vista. I una de les coses que tenim és tot un eix en l’àmbit de la recerca i l’àmbit universitari lligat a dues institucions: la corporació sanitària del Parc Taulí i la UAB. I creiem que hem d’unir totes aquestes sinergies”, diu Farrés.

En aquest sentit, l’alcaldessa creu que la Gran Via és “l’eix fonamental” i considera que “s’ha d’ajudar a créixer” el Parc Taulí i la UAB perquè “són dos àmbits de naturalesa molt similar que hem de ser capaços de teixir urbanísticament com a ciutat”.

Ambdós edificis estan catalogats i protegits, tot i que l’Artèxtil en un nivell més gran. La caserna només té protecció documental i se’n podria modificar molt més la fisonomia i mida. Fins i tot es podria desconstruir.

Comentaris
To Top