Diners

L’enginyeria IDP crea una plataforma per optimitzar les terminals logístiques

Una simulació d’una terminal a través de la plataforma digital creada per IDP
Una simulació d’una terminal a través de la plataforma digital creada per IDP / CEDIDA

Tres anys de feina, 3 milions d’euros de pressupost i 14 socis. Aquestes són les xifres del projecte europeu Intermodel, acrònim de Simulation using Building Information Modeling of Multimodal Multipurpose Freight Terminal Infrastructures. La iniciativa, que ha liderat l’enginyeria sabadellenca IDP, tenia l’objectiu de desenvolupar una plataforma de suport a la presa de decisions per avaluar el rendiment de les infraestructures nodals multimodals, multiproducte i multipropòsit, és a dir, les terminals de contenidors marítimes i terrestres.

El projecte, que ha estat finançat pel programa H2020 de la Comissió Europea, ha comptat amb una aportació pressupostària de 3 milions d’euros. Mitjançant la tecnologia Building Information Modelling (BIM) creada per IDP, en combinació amb simulacions logístiques i visualització en 3D, s’ha desenvolupat una plataforma de planificació que permetrà optimitzar les operacions productives de la terminal i de les seves connexions logístiques. D’aquesta manera, es podrà anticipar el seu comportament en les etapes operacionals per si hi ha ampliacions o canvis en el disseny de les noves terminals.

Durant el desenvolupament del projecte es van fer proves pilot en dues terminals de càrrega a Itàlia: al port La Spezia i a la terminal interior de Melzo a Milà. L’aplicació d’Intermodel va permetre obtenir una reducció en termes de temps i costos en fase de definició i anàlisi del projecte de fins al 80%, a més d’una millor anàlisi dels indicadors operatius i financers.

El valor afegit de la plataforma creada és la capacitat d’unir diferents camps de coneixement en un entorn comú. Actualment, cada una de les àrees treballa de forma independent. Això fa que sigui menys eficient a l’hora de trobar resultats. Amb la metodologia BIM, es crea un bessó digital de la infraestructura que pot ser utilitzat per analitzar les operacions i integrar-ho amb un alt grau de detall de la infraestructura.

El passat 10 d’octubre es van presentar aquests resultats a la Comissió Europea, que va manifestar el seu alt grau de satisfacció i va animar IDP i el consorci a donar-li continuïtat dins d’altres iniciatives europees.

Comentaris
To Top