Ciutat

El govern haurà de traslladar als pressupostos de 2020 projectes no desenvolupats en l’anterior mandat

El govern de Sabadell haurà de traslladar als pressupostos de 2020 una sèrie de projectes que s’haurien d’haver executat en l’anterior mandat. Així ho ha assegurat el primer tinent d’alcaldessa i portaveu de l’executiu local, Pol Gibert, en una roda de premsa en què s’ha anunciat la convocatòria d’un ple extraordinari per aquest mateix divendres en què s’abordarà l’ampliació de crèdit que haurà de servir per fer front als projectes.

Concretament, la proposta se centra en l’amortització del deute corresponent a un conjunt de projectes que es va plantejar d’acord amb el superàvit registrat al 2017 i que es permetia derivar a certes inversions, sempre i que s’executessin al 2018 o amb pròrroga al 2019, en concepte d’inversions financerament sostenibles. En aquest marc, l’anterior executiu va destinar 15,5 milions d’euros a un total de 35 projectes, dels quals al 2018, segons ha destacat Gibert, només es van dur a terme quatre, entre ells la compra de l’Artèxtil, passant 31 al 2019 que no s’ha arribat a executar.

“Queden 9 milions d’euros pendents d’execució abans del 31 de desembre”, ha destacat Gibert, fet que no es podrà afrontar per calendari. Per aquest motiu, el govern durà al ple de divendres una suma de 4,8 milions d’euros procedents de diferents projectes, i que s’han de replantejar ara en concepte de crèdit o dels comptes municipals per al 2020.

Concretament, es tracta del projecte integral d’asfaltat de carrers (2.190.000 euros), el projecte integral de jocs infantils (1.460.000 euros), la urbanització de la plaça Vall d’Aran, a la Plana del Pintor (614.000 euros) i la renovació del sistema de tractament de l’aigua de la piscina de Ca n’Oriac (420.000 euros).

“Això ens obliga a treure aquests projectes de les inversions financeres sostenibles i a dur-les a amortització del deute, assumits en el pressupost propi del 2020, una situació que ens hem trobat com a govern”, ha assenyalat Gibert, una situació que, afegeix, “penalitza la ciutat”.

ERC atribueix el retard a la llei Montoro i a la falta de projectes anteriors

ERC, responsable de les àrees de Cohesió Territorial i Espai Públic en l’anterior mandat, atribueix el retard als projectes no a una voluntat política ni a una deixadesa, sinó a l’aplicació de llei Montoro, que “hipoteca les finances de l’administració local”, destaca Èlia Soriano-Costa, portaveu adjunta del d’ERC a l’Ajuntament. “Aquesta llei és clarament incompatible amb els terminis i procediments administratius als quals s’ha de cenyir un ajuntament com el nostre”, afegeix.

Soriano afegeix, a més, que quan els republicans van entrar al govern municipal, al 2015, el consistori “no tenia cap projecte de planificació elemental” donada l’aturada institucional provocada per l’esclat del cas Mercuri i les seves conseqüències. “Vam haver de començar de zero, estudiar, projectar, licitar i, de seguida que es va poder, executar, i vam fer-ho tan de pressa com era possible, tan aviat com els terminis administratius que estem obligats a complir i la llei del PSOE, que estem obligats a complir, ho feien possible”, conclou.

Comentaris
To Top