Ciutat

Contenidors més grans i més hores de recollida per fomentar el reciclatge durant el Nadal

L’Ajuntament de Sabadell ha anunciat aquest divendres la campanya Reis del reciclatge, patges del civisme que, amb l’ajuda dels comerciants de la ciutat, cerca millorar la recollida selectiva durant les dates nadalenques. “Sabadell té el percentatge de recollida selectiva més baix de la comarca. No arribem al 40%. I això cal revertir-ho”, ha assegurat en roda de premsa Marta Farrés. L’alcaldessa ha explicat també que el 37% dels residus els genera el comerç, fet pel qual el consistori ha volgut comptar amb la complicitat dels botiguers i botigueres de la ciutat a l’hora de llançar la campanya.

Entre les mesures concretes que el consistori posarà en marxa aquest Nadal, s’ha decidit reduir el nombre de contenidors de resta en favor dels de paper i cartró. Concretament es canviaran 10 contenidors de la zona de la Rambla, on l’Ajuntament ha detectat més concentració de residus. Al mateix temps, s’augmentarà la capacitat de 14 contenidors de la zona, que passaran de ser de 1.000 litres, a ser de 3.200. Finalment, s’ampliaran els horaris de recollida de deixalles, habilitant els diumenges durant la campanya nadalenca i de rebaixes. Les mesures es portaran a terme durant tres setmanes a les zones comercials de la ciutat, però segons l’alcaldessa, la idea és ampliar-ho. “Volem fer mesures molt més contundents d’ara endevant”, ha assegurat.

L’alcaldessa, Marta Farrés, mostra un dels cartells de la campanya / D. S.

Mesures per després de Nadal

Preguntada pels mitjans de comunicació, Marta Farrés ha explicat que aquestes mesures “més contundents” de passades les Festes podrien passar per implantar un sistema de recollida porta a porta. “Ho estem estudiant. Podríem aplicar-ho en algun lloc on hi hagi cases baixes o amb els comerciants. Però en grans edificis verticals amb una gran concentració de població no funcionaria”, ha afirmat l’alcaldessa. També, tot i que la prioritat són les mesures no punitives, Farrés ha recordat que existeixen multes d’entre 400 i 4.000 euros per deixar brossa al carrer.

En aquest sentit, l’alcaldessa ha remarcat les obligacions dels usuaris comercials respecte als residus. L’Ajuntament repartirà aquests dies fins a 5.000 tríptics amb informació de bones pràctiques entre les botigues, recordant que cal separar els residus, que no es poden arrossegar les bosses fins al contenidor, que es poden demanar cubells a l’Ajuntament, i que no es poden deixar caixes de cartró fora dels contenidors. Amb tot, Farrés ha explicat que han trobat una “molt bona predisposició per part dels comerciants de la ciutat” i ha destactat el caràcter “simpàtic” i “no punitiu” de la campanya.

Arrel del recent viatge de Farrés a Brussel·les, a més, la batllessa ha indicat també que l’Ajuntament investigarà les possibilitats que experts de la Unió Europea aconsellin a la ciutat en matèria de reciclatge i sostenibilitat. També ha anunciat un esforç extraordinari en pressupost en matèria de reciclatge i recollida de residus. “No tenim bones xifres i això s’ha de revertir, no hi ha alternativa”, ha dit.

Comentaris
To Top