DS MOTOR

2020: Canvis a la vista

Un gran aparcament de cotxes a Sabadell
Un gran aparcament de cotxes a Sabadell / CEDIDA

Horitzó de canvis en el sector automobilístic. Amb el canvi de dècada, fabricants, concessionaris i serveis post-venda s’han vist forçats a prémer l’accelerador davant dels canvis ambientals. Els impostos del CO2 i sobre el combustible dièsel i la zona de baixes emissions (ZBE) a Barcelona i rodalia, juntament al fet que es puguin ampliar a altres grans ciutats, s’han convertit en el maldecap del sector, que ja augura que el 2020 serà un any costa amunt.

La Patronal Catalana d’Automoció i el Gremi del Motor preveuen una davallada del 6% en les vendes de cotxes nous a Catalunya per a l’exercici 2020. Amb el retrocés del 6,6% amb què es va tancar el 2019, el que es traduiria –de complir-se les previsions– en una reculada de l’11,9% en les matriculacions en dos anys.

Gasolina on hi havia dièsel

A Sabadell, el 2019 va acomiadar-se amb 5.274 vendes de cotxes, 637 menys que en l’exercici anterior. Si traslladem les previsions catalanes de la patronal per enguany (-6%) a la capital vallesana, el 2020 quedaria amb 4.958 matriculacions de vehicles nous, uns registres similars als exercicis 2016 i 2017.

Les mesures anti-contaminació de moment no han transformat el mercat. L’han més aviat capgirat, segons les dades del Gremi del Motor. Si fa cinc anys, el dièsel representava el 56,8% de les vendes a Sabadell, el 2019 va representar només el 20,4%. Per contra, en aquest període, els vehicles amb benzina han passat d’un 39,1% de quota de mercat al 65,8%. La transició ha estat del dièsel al gasolina i no a la tercera via: els híbrids i elèctrics han passat d’un 4% a un 13,3%. Creixen però encara estan lluny de ser una opció popularitzada.

Els vehicles 100% elèctrics representen encara dues de cada 100 compres (1,5%). Alguns concessionaris, com Auser, apunten que la transició ecològica no està sent completa perquè la producció no respon a la demanda dels consumidors, com els passa amb els vehicles GLP.

Front a les ‘fake news’ polítiques

Les mesures anti-contaminació han condicionat l’agenda del sector. Fecavem i el Gremi del Motor tenen clar que l’administració ha castigat els concessionaris i els conductors amb mesures i impostos mediambientals i asseguren que la classe política ha protagonitzat discursos falsos. Fake news, com la “demolició” del dièsel, quan els models més nous emeten menys contaminants que els gasolina i tenen etiqueta C de la DGT. “Hi ha una confusió total”, alerta el president de la patronal, Jaume Roura, que alerta del dogmatisme. “Hi ha un conjunt d’interpretació política i de moviments ecologistes que són els que no han previngut la congestió. Ara diuen que tot s’ha de fer en bici i caminant. I el que es posa a treballar a les 5 h, com s’ho ha de fer?”, alerta Roura.

Des dels concessionaris amb presència a Sabadell, les sensacions sobre les autoritats són compartides. “Si no saben del que parlen, que no s’hi posin”, assegura Daniel Serena, cap de vendes d’Stern Motor, que apunta que si –davant del trasbals de les mesures mediambientals– les dades del 2020 són similars a les del 2019 “es podrà considerar un èxit”. El director comercial d’Auser, Albert Parra, explica que treballen amb una reculada del 3% per a l’exercici 2020 per les bateries de mesures des de Barcelona i Madrid.

Un nou pla Renove?

Els concessionaris reclamen incentius en una operació d’impacte per renovar el parc de vehicles. Consideren que és la solució per reduir les emissions. El consultor Chema López apunta que l’impost del CO2 ha de servir per “reinvertir” en forma d’incentius. Quins incentius? “Més que generar més pors, cal un pla Renove contundent”, exposa Serena, que demana ajudes econòmiques com les d’Alemanya. “6.000, 10.000 euros per cotxe nou. Així et treus tots els vells de sobre i els converteixen en ferralla”, sentencia. La patronal espanyola Faconauto proposa una ajuda de 1.000 euros per cotxe per al període 2020-2025. Caldrà negociar i esperar: tot apunta que les ajudes vindran després dels impostos.

Comentaris
To Top