DS MOTOR

Els Vila i la Ford

L’antic establiment Automóviles Vila -avui concessionari Mazda- a la cruïlla del carrer de Vilarrúbias amb la Gran Via
L’antic establiment Automóviles Vila -avui concessionari Mazda- a la cruïlla del carrer de Vilarrúbias amb la Gran Via / CEDIDA

El febrer del 1920, el primer vehicle Ford muntat a la península va sortir de la factoria que aquesta empresa nord-americana havia instal·lat en una antiga cervesera de Cadis. Tres anys més tard, la producció es va traslladar a Barcelona i la marca de l’oval blau es va estendre pel territori amb una bona xarxa d’agències i representacions. Una de les primeres que es va obrir va ser a Sabadell, a nom d’Antoni Oliver i Sellarès, germà de l’escriptor Pere Quart, que va esdevenir així el primer comercialitzador dels vehicles Ford a la ciutat, a través del seu establiment de la Via de Massagué número 19. Més endavant, Oliver va comprar un terreny a l’inici de l’avinguda de José Antonio –abans de Joaquim Costa i avui de Barberà– i hi va fer construir un magnífic concessionari i taller a l’estil dels concessionaris nord-americans de l’època –avui malauradament desaparegut– que tothom anomenava el Garatge Ford.

El 1944 Ford es va retirar del mercat espanyol i no hi va tornar fins trenta anys més tard, quan va decidir construir a Almussafes (País Valencià) una fàbrica per aten

dre la demanda del sud d’Europa i produir-h i el popular Fiesta, el primer Ford fabricat íntegrament en aquesta part del món. Aleshores, qui va obtenir la concessió de la marca per a Sabadell va ser Pere Vila Umbert, sota la raó social Automòbils Vila, SA.

Pere Vila saluda Henry Ford II en presència de Tom Drake, Director Comercial de la companyia Ford. Logotips de Taxis Vila i Automòbils Vila

Pere Vila saluda Henry Ford II en presència de Tom Drake, Director Comercial de la companyia Ford. Logotips de Taxis Vila i Automòbils Vila / CEDIDES

La nissaga dels Vila té en Joan Vila Jordana –pare del Pere– i el seu germà Francisco l’origen de la seva forta vinculació amb el món de l’automoció i la compravenda de cotxes. Joan Vila, taxista de professió, va crear la raó social Taxis Vila, que amb el pas del temps va arribar a tenir una flota de taxis, un taller mecànic i de planxa i pintura, una botiga de recanvis i una altra de lloguer i compravenda d’automòbils amb el seu germà i Manuel Garcia Cortés. Posteriorment, amb Manuel Garcia va crear l’empresa MAVISA –avui concessionària de Peugeot–, a la qual també es van incorporar com a socis els terrassencs Josep Rossell –fabricant de les mitges JR– i Ramon Soler, empresari del ram de l’automòbil. Vila, amb el seu germà Francisco, va crear també l’empresa de compravenda de vehicles multimarca Autos Creu Alta.

El seu fill Pere va demanar la concessió de la Ford el 1975. Durant els mesos següents, representants de l’empresa es van interessar pel personal i les instal·lacions que Vila podia oferir-los: el taller del carrer d’Osca i els comerços del carrer del Sol –aleshores General Mola. Consideraven, però, que calia una instal·lació única i més gran, i així va ser com Vila va adquirir als germans Giralt un terreny a la Rambla Ibèria per construir-hi el que seria el nou concessionari integral de la Ford a Sabadell. Va haver d’anar a Madrid amb els plànols a convèncer-los que allò, un dia, seria l’entrada principal a la ciutat. Hi havia dos altres candidats, però els ianquis van triar-lo a ell i el 18 d’octubre del 1976 el concessionari va obrir les portes.

Tot el personal que Vila tenia treballant per a ell aleshores va passar al nou concessionari, unes vint persones. Pere Reñé en va ser el primer cap de vendes. Amb els anys va obrir un altre establiment a la cruïlla del carrer Vilarrúbias amb la Gran Via –avui concessionari Mazda– i va adquirir també unes naus per a taller al carrer de Jacquard. Finalment, fa uns vuit anys, va traspassar el negoci.

Comentaris
To Top