Oci i cultura

El pa i el paraigua de la Colla es colen al ‘Polònia’ de TV3

Instant sabadellenc del gag d'ahir al programa 'Polònia', de TV3 / D.S.

Què fa Quim Torra amb un paraigua girat i un pa clavat a la punta? A Sabadell la resposta és vox populi: homenatjar la Colla de Sabadell, tot recreant la icònica fotografia del 1919. Fora de la ciutat, és més difícil de trobar qui encerti l’enigma.

I ahir al vespre, van ser milers els espectadors del programa Polònia que es van quedar dubtosos després de veure el gag protagonitzat pel president Torra i el vicepresident Pere Aragonès. Un ‘sketch’ musical en el qual parodien la cançó Illes dins un riu, del cantautor mallorquí Tomeu Penya. I en el qual els dos dirigents independentistes es llancen dards creuats. El líder d’ERC li diu al de Junts per Catalunya: “Ho he de reconèixer, et trobaré a faltar. Semblo molt més digne si et tinc al costat, amb un frankfurt al pap i un paraigua negre amb un pa clavat”.    

I efectivament, l’actor Ivan Labanda, que caracteritza Quim Torra des del maig del 2018, apareix en primer pla recreant la imatge del paraigua i el pa. El Torra de Polònia respon: “Tu ja et veus de presi i et veus ‘Pere el Gran’. Sento dir-t’ho nano: l’ego ves calmant”. 

Cesc Prat (a l’esquerra), amb el president Torra, el 17 de febrer de 2019 / VICTÒRIA ROVIRA

Casualitat o no, que la Colla de Sabadell es colés ahir al Polònia posa la cirereta a l’Any de la Colla, que malgrat haver tingut lloc al 2019, s’ha allargat unes setmanes del 2020 i s’està tancant aquests dies. Encara més: és la segona vegada que Polònia caracteritza el president Torra amb el paraigua i el pa.

Ja ho va fer per primera vegada, justament, ara fa un any. I amb un gran rebombori mediàtic. I és que aquell 17 de febrer s’inaugurava l’Any de la Colla, amb un acte al Racó del Campanar al qual va assistir el mateix president. “Total, que després dels parlaments estem fent el vermut i se’ns acut proposar-li al president de fer la foto amb el paraigua”, rememora Cesc Prat, activista cultural i membre de la Comissió Any de la Colla. Dit i fet: El president hi accedeix i s’hi sumen el llavors alcalde Maties Secarrant i el tinent d’alcalde Juli Fernàndez

La polèmica esclata diumenge. Patrycia Centeno, tuitaire especialitzada en anàlisi de moda, fa una piulada insinuant que Torra no està gaire preocupat per la seva estètica: “Me rindo“. L’incendi a les xarxes creix i personalitats de la cultura i l’àmbit independentista, com Toni Soler i Quim Monzó, surten a contextualitzar la fotografia “predaliniana”. El comissari de l’Any de la Colla, Joan Safont, piula poc després: “Si el pa punxat al paraigua continua creant enrenou 100 anys després, és que la idea funcionava”. Fins i tot l’endemà, Toni Soler va treure la fotografia al programa Està Passant, de Tv3, la qual va ser analitzada en to humorístic pel periodista Marc Girò. I el dijous d’aquella setmana apareix al Polònia. I el digital cultural Núvol hi dedica un article.     

“Ens ha costat sortir de Sabadell”, explica Prat. “Potser perquè és més fàcil donar a conèixer una personalitat que no pas un grup o generació”, enraona. “Però la televisió ens ha ajudat!”.

Forcadell i Cuixart, abans

No són, però, els primers sabadellencs que han sortit al programa Polònia. L’expresidenta de l’ANC Carme Forcadell i el president d’Òmnium Jordi Cuixart, actualment ambdós empresonats, ja han tingut les seves imitacions al programa d’humor. Per tant, ja són més que les aparicions de terrassenques i terrassencs il·lustres, que han comptat amb Pere Navarro a la seva etapa com a líder del PSC i a l’exconseller Josep Rull, de Junts per Catalunya. Qui va tenir números per gaudir (o patir) d’imitació al Polònia és la terrassenca Maria Sirvent, diputada de la CUP i cara pública de la formació en l’àmbit català; però finalment es va caricaturitzar el seu company Carles Riera, a més de mantenir l’exdiputada Eulàlia Regüant.

No és poca broma sortir a Polònia. Estrenat l’any 2006 amb producció de Minoria Absoluta, el programa manté actualment un share superior als 600.000 espectadors. En els moments més intensos del Procés independentista d’aquesta dècada, però, Polònia ha arribat a doblar aquesta xifra. Com ara aquesta tardor, durant les setmanes post-sentència, en què va arribar a marcar 803.000 espectadors i un share del 30,4%. Una xifra similar a la que havia aconseguit les setmanes posteriors al referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Els seus inicis, durant els anys 2006 i 2007, va batre el milió d’espectadors.

Històrica imatge original dels membres de la Colla de Sabadell, presa l’any 1919 / D.S.

I què és el que van veure ahir els espectadors de Polònia? Doncs una recreació d’aquesta fotografia del 1919. S’hi veu Joan Oliver, a l’esquerra, i Antoni Vila Arrufat, a la dreta, entre altres, pujant a la Font del Saüc des de Matadepera amb un ase carregat, que es considera la primera acció performativa de la Colla de Sabadell.

Comentaris
To Top