DS MOTOR

El VO agafa volada

Vuit de cada deu vehicles exposats a Fira Sabadell es van vendre
Vuit de cada deu vehicles exposats a Fira Sabadell es van vendre / VICTÒRIA ROVIRA

“Necessito un cotxe nou?”. És la pregunta que es fan la majoria dels usuaris del Saló del Vehicle d’Ocasió Garantit de Sabadell, un punt de trobada per a tots aquells que volen estrenar sense pagar tant, una filosofia que s’ha imposat els darrers mesos per les mesures anti-contaminació, com la zona de baixes emissions (ZBE) o l’impost sobre el CO2, a falta d’incentius i ajudes econòmiques per poder renovar el parc de vehicles.

El vehicle d’ocasió –també conegut com a VO– ha guanyat terreny als turismes nous. Tant és així que fins i tot hi ha més operacions de cotxes de segona mà que de primera. Segons un estudi d’MSI per a la patronal espanyola Faconauto, a tot l’Estat es van vendre 1,8 milions de vehicles d’ocasió el 2019, per davant dels 1,25 milions de noves matriculacions.

“En el mercat del vehicle d’ocasió hi ha unes expectatives de creixement l’any 2020”, explica Sílvia Martí, vicepresidenta del Gremi de Tallers, que exposa que les expectatives estimades se situen entre el 7% i el 10% de creixement enguany. L’explicació a aquest fenomen, que va a la contra del vehicle nou –que està caient des de fa anys i mig– respon les mesures mediambientals. “Se’ns obren noves oportunitats per poder renovar el parc de vehicles”, afegeix Martí, que reconeix que l’edat mitjana dels cotxes a l’Estat supera els 12,5 anys. És un parc envellit.

El vicepresident del Gremi del Motor, Agustí García, apunta cap a la mateixa direcció que Martí. “Les mesures ambientals han dinamitzat el mercat d’ocasió”, explica, perquè molts usuaris s’han vist “forçats” a canviar de vehicle sense que entrés en les seves previsions.

No és només el preu

El sector ha vist una oportunitat en el vehicle d’ocasió per dinamitzar les vendes de vehicles. Els turismes de segona mà i de quilòmetre zero són més barats, però això no fa que perdin els avantatges dels últims models, segons apunten els experts.

Des del Gremi del Motor, Garcia apunta que un model d’ocasió “fàcilment pot costar un 20% menys que un vehicle nou”, mentre que “té els mateixos avantatges tecnològics, tant pel que fa a la seguretat passiva com en termes d’emissions”. No és l’últim del mercat, però són vehicles al dia i més econòmics.

Dubtes pel coronavirus

Les expectatives positives sobre el mercat es van traslladar al Saló de Vehicles d’Ocasió Garantit d’enguany, que va tancar amb la venda del 78% dels 200 vehicles exposats al saló, en una edició que va acollir entre 2.500 i 3.000 visitants. Segons els organitzadors, a la 13a edició es van assolir els objectius de vendes, tot superant els registres de l’any anterior.

L’alegria que ha suposat la fira per al sector ha topat, però, amb el coronavirus. Des del sector asseguren que el mercat es podria frenar per l’impacte de la malaltia. Agustí Garcia assegura que a Itàlia, el país europeu amb més afectats, es preveu una caiguda del 80% en les vendes per  a aquest mes de març.

Comentaris
To Top