DS MOTOR

Anar amb moto: un desig fet realitat

Àlex Cruz i Jordi Simón a la tenda de "Pilotos Capacitados"

L’esperit de superació sempre ha tingut, té i tindrà la virtut de despertar l’admiració mundial, omplir portades de diaris, i, el més important, dibuixar un somriure permanent a aquella persona que amb esforç i sacrifici ha estat capaç de transformar una fita impossible en possible.

Aquest és el cas de Pilotos Capacitados, una associació sabadellenca formada per persones amb diversitat funcional, que tot i les limitacions físiques, han pogut tornar a anar amb moto, el seu somni. Àlex Cruz i Jordi Simón són els motors d’aquest projecte iniciat oficialment el 2018 entre dos sabadellencs que la vida els va colpejar amb virulència temps enrere.

Cruz, president de l’associació, va patir un accident de moto l’any 2001 quan un cotxe el va colpejar i el va escopir contra una barrera de seguretat, i li va provocar la pèrdua d’un peu, unes seqüeles que haurien pogut ser molt pitjors si no arriba a ser per la tasca dels serveis mèdics: “L’impacte em va arrencar els dos peus però afortunadament me’n van poder salvar un”, relata Cruz.

Àlex Cruz i Jordi Simón, amb les seves motos

Àlex Cruz i Jordi Simón, amb les seves motos / LL. FRANCO

Quatre anys més tard, i després de passar per un procés de recuperació i personal molt dur, va tornar a pujar a una moto. Una vivència, però, que no va anar com Cruz s’esperava: “Circular no era segur i no gaudia. A partir d’aleshores vaig decidir fer el pas als circuits i tot va canviar radicalment”. El 2016 va descobrir l’existència de curses per a persones amb discapacitat i a l’any següent ja va participar en l’International Bridgestone Handy Race, on va aconseguir una magnífica segona posició així com el títol del Championnat de France PMR Cup: “Em vaig veure obligat a marxar si volia competir amb persones discapacitades. Aquí, de moment, no existeix el suport a l’esport paralímpic en el món del motor per part de les autoritats”, assenteix resignat. Per posar sobre el terreny la situació, a França existeix la Handi Free Riders, i a Itàlia, la Di.Di. Diversamente Disabili, dues organitzacions per a aficionats al motociclisme amb diversitat física.

Jordi Simón, tècnic ortopèdic, era –i és– un gran apassionat de les motos, fins que un accident de cotxe l’any 1997, amb greus conseqüències físiques com la pèrdua de la cama per sobre el genoll esquerre i la mobilitat del braç esquerre, va canviar-li la vida. Almenys, durant una bona temporada: “Tot es va aturar, fins que un bon dia vaig descobrir que amb les vespes no necessitava el peu esquerre. I a partir d’aquí, i després de nombroses converses amb la DGT, he pogut tornar a conduir motos de més cilindrada”, comenta orgullós.

Competir és possible

Fa tot just dos anys va néixer de manera oficial l’associació per donar ajuda a les persones amb alguna discapacitat física (lesions medul·lars, esclerosis, amputats, arrencament del plexe braquial, etc.) a iniciar-se en la conducció de motocicletes, o tornar-hi a pujar després de patir un accident com és el cas de l’Àlex o el Jordi. Ara l’entitat sense ànim de lucre ha anat a un pas més creant Pilotos Capacitados Team Sabadell, un equip que té per objectiu córrer el Campionat organitzat per la (FIM) i una prova organitzada per la Reial Federació de Motociclisme Espanyol (RFME).

Amb la finalitat de fomentar i transmetre els valors relacionats amb l’esport adaptat i la normalització de les discapacitats, l’ortopedista Jordi Simón comenta que “a Espanya el discapacitat continua sent un pobret desgraciat que ha tingut un problema i que se l’ha de mantenir a casa perquè no se’l vegi pel carrer”. En la mateixa línia, va assegurar que “tothom té les seves coses i avui dia això ha de ser considerat com una cosa normal i no com a extraordinària. Hem de lluitar, entre tots, per normalitzar-ho”, sentencia el sabadellenc.

Comentaris
To Top