Publicitat
Diners

Incertesa entre l'empresariat local sobre com els afectarà l'aturada de l'activitat econòmica

El Gremi de Fabricants, la Cambra de Comerç i el Centre Metal·lúrgic, amb molts dubtes sobre l'anunci de tancar les empreses no essencials

/ LLUÍS FRANCO

L'ampliació del confinament per tal que només treballin els serveis essencials a partir de dilluns anunciada aquest dissabte al vespre per Pedro Sánchez ha agafat per sorpresa el teixit empresarial local, que viu amb molta incertesa i molts dubtes en què es concretarà la mesura. La proposta s'aprovarà aquest diumenge en un Consell de Ministres extraordinari. Els empresaris demanen un parell de dies de marge per adaptar-se a la mesura i poder mantenir les exportacions.

"Estem intentant aclarir quines són les activitats essencials afectades", apunta la secretària general del Gremi de Fabricants, Núria Aymerich, situació compartida també pel president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich. En la mateixa situació es troba el president de PIMEC al Vallès Occidental, Josep Maria Catalan, i la presidenta del Centre Metal·lúrgic i del CIESC, Alícia Bosch. Els telèfons treuen fum; de moment els falta informació.

Però, sobretot, aquesta mesura que està previst que entri en vigor dilluns, 30 de març, deixa a l’aire altres preguntes. "Quines són les activitats que es faran o no? I les que estan a mig fer, com s'acabaran, per exemple?", es pregunta Aymerich. Des del Gremi assenyalen dues activitats del món del tèxtil ben diferenciades, com poden ser totes les empreses que es dediquen o ara s'estan dedicant a proveïr de material sanitari i es podrien considerar essencials i aquelles, com les de moda, que no ho serien. Alícia Bosch hi coincideix, posant sobre la taula totes aquelles indústries que subministren els serveis essencials que, sense anar més lluny, estan preparant els equipaments per fer front a la Covid-19. "Està clar que aquesta cadena no es pot tallar, només faltaria", apunta l'empresària, "però hem d'entrar al detall de què i de quina manera".

Mantenir les exportacions

Des de la Cambra, Alberich i el seu entorn ha rebut la notícia amb "gran desorientació" i un cert punt de "desesperació". La mesura "arriba tard i malament", "gairebé amb inconsciència". Tots coincideixen en què el moment escollit per anunciar la mesura no ha estat el més adequat, un dissabte a les 19h. Ramon Alberich demana que es deixin dos o tres dies hàbils, per poder fer el tancament de forma ordenada i que es puguin mantenir les exportacions. Si no passa, adverteix, "tots aquells clients que estan arreu del món estaran esperant els nostres productes, no els podrem entregar i això crearà molts problemes en el futur en l'exportació". Alícia Bosch parla de 48 hores per tenir temps a parar la maquinària, tot i que també insisteix en la importància de mantenir el flux de les exportacions per no generar un perjudici econòmic major. D'altra banda, el president de la Cambra posa sobre la taula que dilluns és dia 30, quan moltes empreses paguen les nòmines; "les podran pagar? Podran anar a fer la transferència?", es pregunta.

El Govern espanyol paralitzarà tota l’activitat laboral que no sigui essencial

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top