Ciutat

INTERACTIU: Sabadell, segona ciutat catalana amb més coronavirus

Sabadell és el segon municipi de Catalunya amb més afectats per coronavirus. Amb 847 sabadellencs infectats, el nombre de casos a la ciutat només queda per sota de Barcelona, on s’han registrat fins ara 4.745 positius. L’estadística territorialitzada del Departament de Salut –amb dades de 30 de març– situa Sabadell com un punt geogràfic crític: concentra quatre de cada deu casos del Vallès Occidental (37,3%) i aproximadament un de cada vint dels registrats a Catalunya (5,5%).

Pel que fa al total de casos confirmats, Sabadell se situa per sobre de ciutats més poblades, com l’Hospitalet de Llobregat (762 afectats) i Badalona (757). I si es compara amb la situació de Terrassa –on les víctimes comptabilitzades per Salut són 368–, Sabadell registra més del doble d’infectats per la pandèmia que la seva ciutat veïna. “No tenim una explicació a aquesta diferència. Tota afirmació ara seria especular”, exposen des del departament de malalties infeccioses de l’hospital Parc Taulí.

Darrere d’aquestes dades, hi ha els tests. Una de cada tres proves PCR realitzades fins al moment al Vallès (31%) s’han fet a veïns de Sabadell. Des de l’inici de la crisi sanitària, a Sabadell s’han realitzat 1.403 proves, de les quals un 60,3% han donat positiu. Cap altra gran ciutat catalana mostra unes ràtios així: tant és així que a Barcelona els tests negatius (5.497) superen els positius (4.745), una situació similar a la de Terrassa, on hi ha hagut 436 negatius (el 56% del total).

Sant Quirze, el punt crític

Per analitzar la dimensió de la malaltia, cal ponderar-la i veure-la amb perspectiva. Per això els experts es fixen en el nombre de casos per cada 100.000 habitants, anomenada taxa estandarditzada. D’aquesta manera, es pot veure l’afectació real del coronavirus per territoris –per àrees bàsiques de salut (ABS)–.

S’il·lustren les dades publicades per Salut en data de 30 de març a les 11:30 h

Així, per àrees bàsiques de salut [il·lustrades en el mapa just a sobre], Sant Quirze del Vallès se situa com un dels punts crítics de Catalunya, només per sota de la Conca d’Òdena i Barcelona: 237,2 infectats per cada 100.000 habitants. Algunes zones de Sabadell mostren un comportament similar, especialment els barris perifèrics. És el cas de la zona sanitària Sabadell 3B (Can Deu, la Planada del Pintor, Sant Julià, la Roureda), que registra 229,1 casos per cada 100.000 habitants, i de Sabadell 6 (Campoamor, Espronceda, la Creu de Barberà i les Termes), on la ràtio és de 227,1. En termes absoluts, aquest és el punt de la ciutat amb més positius: 124.

En quin punt es troba el Taulí?

El volum de casos registrats a Sabadell ha afectat de ple el Parc Taulí, l’hospital de referència de la ciutat i vuit municipis de la rodalia. El diumenge –amb l’Hotel Verdi ja habilitat per a casos lleus– es va marcar el màxim d’ingressos (514) des de l’inici de la pandèmia. Aquesta xifra es va revertir ahir dilluns quan, per primera vegada, va baixar lleugerament els ingressos totals fins a 509.

El pitjor balanç són les 121 persones que han perdut la vida a l’hospital sabadellenc, 19 en les últimes 48 hores. Per contra –i aquesta és la dada positiva– els casos de recuperació ja són 101. S’espera que, més aviat que tard, el nombre de curats superi el de morts.

L’hotel Verdi acull pacients derivats del Taulí / VICTÒRIA ROVIRA

“A l’UCI només van les persones que creus que se’n poden sortir”

L’equip de malalties infeccioses de l’hospital Parc Taulí treballa coordinant esforços per combatre el coronavirus. La doctora Marta Navarro forma part del grup de treball encapçalat pel doctor Manuel Cervantes. Ens dona la perspectiva mèdica darrere les dades alarmants que presenta Sabadell.

Com es realitza el triatge un cop s’arriba a l’hospital?

Es fan diferents filtres. El primer que es fa és preguntar el motiu, si presenten febre o han estat en contacte amb algú que en tingui. Després es valora si fer la prova o no i si cal un ingrés hospitalari, en cas que tingui una pneumònia o una insuficiència respiratòria.

No se li practica la prova a tothom, doncs?

Com que tenim tanta gent infectada, quan ens ve algú amb un quadre clínic clar, s’assumeix que el que té és coronavirus. Molts tenen un mateix patró.

Un cop ingressats, amb quin criteri es passa als pacients de planta a UCI?

El quid de la qüestió en aquesta malaltia és la insuficiència respiratòria i quan es passa a l’UCI és perquè s’ha d’intubar el pacient.

Totes les persones que han mort per coronavirus havien passat abans per cures intensives?

No, alguns han mort a planta. A l’UCI només van les persones que creus que se’n poden sortir. En el cas de les persones grans amb patologies prèvies, posar-los un respirador no està indicat. Fer-los anar a l’UCI seria un acarnissament terapèutic i no ho podrien resistir.

Per què Sabadell presenta un volum de casos tan elevat? A què creu que respon?

No tenim una explicació a aquesta diferència. Tota afirmació ara seria especular. Encara és d’hora per extreure conclusions, perquè els primers casos van arribar ara fa tres setmanes i encara estem recollint totes les dades.

Considera, com alguns experts apunten, que la densitat de població és un dels factors?

És una malaltia que es transmet de persona a persona. Com més junta visqui la població, més capacitat de transmissió s’experimenta.

Publicitat
Comentaris
To Top