Ciutat

Desconfinar nens com a primer pas

Dos nens, confinats a casa / ALBERT SEGURA

El desconfinament progressiu de la societat començarà la setmana que ve, amb el permís perquè la canalla pugui començar a sortir de manera pautada al carrer. Es tracta d’una mesura que permetrà que els menuts, que són els qui més alt han pagat el confinament, puguin tornar a posar un peu al carrer per primer cop en sis setmanes.

No obstant això, tenen més capacitat per suportar un període de tancament. Els adults han pogut sortejar aquesta reclusió amb petites incursions a supermercats i botigues de barri. En canvi, els infants han hagut de veure passar els dies rere la finestra. “Estem parlant d’unes edats en què s’està desenvolupant el sistema de base operativa cerebral, en què es creen sinapsis i hi ha un intercanvi entre els seus sentits, i en la infància aquest procés és primordial perquè forma part del seu sistema evolutiu”, explica Joaquima Júdez, pediatra i psiquiatra infantojuvenil.

És per això que el fet que totes les seves rutines s’hagin aturat de cop ha trasbalsat el seu dia a dia, sotmetent-los a “una situació en què se’ls ha privat d’estímuls imprescindibles”, afegeix Júdez. Tot i això, destaca, “en aquestes edats tenen capacitat d’adaptar-se a situacions noves, molt més que els adults”.

Això no treu, però, que el desconfinament progressiu es converteixi en un alè de llibertat, ni que sigui momentani. “Han estat sotmesos a una disciplina dintre d’un entorn limitat, i quan surtin ho expressaran amb la seva conducta, sentiran que el món que els ha estat privat tornarà a ser el seu espai, pot ser que surtin massa precipitats, i per això cal que no ens enfadem amb ells”, demana Júdez.

Sortida pautada

Els governs de Catalunya i de l’Estat han coincidit que cal flexibilitzar la sortida dels menors, que es podria fer efectiva a partir del 27 d’abril. A Sabadell, la sortida es farà d’acord amb les directrius que marquin les autoritats sanitàries.

“Que sigui com abans millor, però sempre preservant la salut de les persones i si les dades van cap a millor, ells fa cinc setmanes que estan tancats”, apunta l’alcaldessa, Marta Farrés. Tot i això, adverteix que els parcs seguiran tancats i que els menors no podran accedir a espais amb aglomeracions per evitar possibles contagis.

Sabadell en imatges: la ciutat, retratada a l’Instagram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top