Esports

Claudi Martí: "No tindrem problemes per adaptar-nos"

Martí, en una imatge d’arxiu a Can Llong / Ó. ESPINOSA

El president del Club Natació Sabadell, Claudi Martí, espera i desitja poder tornar a retrobar-se amb treballadors, socis i esportistes a partir del pròxim mes de juny per començar a passar pàgina després de dos mesos complicats en què  assegura haver passat per moments complicats.

Què va pensar Claudi Martí quan va veure que el Club havia d’abaixar la persiana el passat 13 de març? La primera reacció va ser pensar que era un fet extremadament excepcional i que ens tocava fer d’exemple perquè era el que necessitava la nostra gent i la societat en general. A partir d’aquí, com a president i com a membre de la Junta Directiva vaig tenir clar que em tocaria viure un dels moments més històrics del club. I això, sempre quedarà en el record.

Com va viure la problemàtica de les quotes? No vull fer escarafalls, perquè poder exercir de president per mi és un privilegi, però haig de reconèixer que m’hauria agradat rebre una mica més d’escalf de determinades opinions. Amb la discrepància hi estic d’acord, però hi han hagut algunes actituds que m’han dolgut, ja no per mi, sinó perquè he vist com s’ha treballat i es treballa perquè la Covid-19 tingui el menor impacte possible. També m’agradaria ressaltar que m’he trobat molts socis que estic convençut que hi han estat, hi son i hi seran, i això reconforta molt.

Preocupa que hi hagin socis que es donin de baixa? Evidentment que em preocupa, si això s’allarga més enllà del juny. En el meu espai mental i el meu desig  és poder-me retrobar amb tothom, preferiblement, a la primera quinzena del mes vinent, amb totes les limitacions i mesures necessàries. Qualsevol cosa que no sigui aquesta, serà molt mal senyal des del punt de vista sanitari i econòmic, perquè si continua voldrà dir que hi haurà gent que ho passa malament i que no podrà pertànyer a la família del Club.

Què li diria al soci?  Al soci vull dir-li que davant una adversitat que no podem controlar no ens ha de portar a perdre coses que estimem. I això és el que em sap greu. Si hi ha problemes econòmics tots hem d’anar a una perquè no ho perdin. En definitiva, no hem pensar en el que podem perdre en dos mesos, sinó el que podem deixar de perdre en un futur. Si ets soci del Club, és perquè ets feliç, que una situació com aquesta no et privi de ser feliç. No deixis que el futur sigui molt més dur perquè tu penses que al present no s'han fet les coses com tu creus. Evidentment que ens haurem equivocat, i també hem fet coses bé... no deixem que el present ens condicioni el futur.

En quin escenari esteu treballant de cara al procés de desconfinament?   Nosaltres, evidentment, farem la reobertura amb totes les mesures que se’ns demanin. Fa dies que estem treballant en adequar les instal·lacions a la nova realitat amb sistemes de protecció, sistemes de mobilitat més àgils, i reubicació de serveis. Tenim un gran avantatge que són els gairebé 60.000m2 d’instal·lacions. En el pla de reobertura, és evident que no podrem fer el mateix de la mateixa manera, però no tindrem problemes per adaptar-nos a l’aforament,  en general. A part del manteniment que hem fet fins ara, hem aprovat més de 100.000 euros en inversions dedicades en aquest tema.

Tot fa indicar que hi haurà una limitació d’usuaris per accedir als clubs. Quin seria  el percentatge adequat per al CN Sabadell?  L’escenari òptim penso que és un 50%, i no perquè a mi m’agradi, sinó en funció dels metres quadrats que tenim. No és el mateix posar en marxa una piscina olímpica que un camp de futbol, i això s’ha de tenir present. Entenem que amb un 50% tindria viabilitat econòmica. És evident, però, que estem a l'espera de com evolucioni el tema sanitari.

En el cas que no es pugui tornar a obrir al juny, perilla la viabilitat del Club? La viabilitat del Club perillaria ni més ni menys que moltes coses de la nostra societat si això s’allargúes molt més. El món no ho podria aguantar mantenint l’estàndard del que hem tingut fins ara. Ara pensem que ens costarà una recessió, una crisi, però seguirem vivint al mateix món. Si s’allarga tot canviaria i el club se’n veuria afectat. Podrien canviar models de les maneres de fer, potser no podries tenir tant d’esport d’alt nivell, però continuaríem sent el Club, perquè tenim unes instal·lacions i una gent que li agrada fer esport.

Publicitat

A dia d’avui, quin impacte ha tingut la Covid- 19? Nosaltres calculem que perdrem, mentre estiguem tancats i amb l'esperança que puguem reobrir al juny, entre un 12 i 15% de la massa social, que això vol dir, també, menys ingressos. Puc avançar que evidentment teníem previst tancar amb benefici però no serà així. Tampoc espero que sigui amb pèrdues dramàtiques. Tinc l'esperança que a la temporada d'estiu, si fem les coses bé i ens acompanya el tema sanitari sense cap rebrot, i nosaltres som capaços de posar les instal·lacions al 100%, puguem començar a veure-ho tot amb uns altres ulls.

Aproximadament, quan creu que trigarà el Club a refer-se de tot plegat? Esperem que amb un parell d'anys ens puguem recuperar i a partir d'aquí adaptar-nos.

La Junta que encapçala tenia un full de ruta en dos eixos: invertir en la millora de les instal·lacions i mantenir l'alt nivell en la part esportiva. Com canviarà? L'impacte també afectarà a la capacitat de gastar i invertir, si bé és cert, però, que el nostre full de ruta no canviarà i així ho hem traslladat als esportistes, sempre que des de les administracions se'ns pugui donar un cop de mà. Sobre aquest aspecte, nosaltres ja hem fet alguns primers càlculs i l'any vinent la despesa esportiva serà inferior a la d'aquest any. En aquest moment no t'ho sabria dir, però serà inferior en un percentatge de dues xifres. Pel que fa a la millora de les instal·lacions, tampoc, només en el timing. Sobre aquest aspecte, podrem ser més precisos a partir del darrer trimestre de l'any respecte a la profunditat de la crisi. Si des del punt de vista sanitari tenim previsions bones, no és el mateix que tinguem perspectives amb una vacuna o amb el neguit d'ara.

I pel que fa a la pedrera i a les seccions de sec? Són activitats que tenen el seu cost i potser de cara davant l'any excepcional que haurem d'afrontar potser s'haurà d'entrenar més i competir una mica menys. Per exemple, si fins ara es feia el campionat infantil de natació d'estiu i d'hivern, doncs potser només se n'haurà de fer un. Pel que fa a les seccions de sec, deixar clar que no perilla la seva continuïtat tot i algunes reestructuracions que s'hauran de dur a terme.

Si s'ha de fer alguna retallada, com afectarà els esportistes que l'any vinent tenen els JJOO de Tòquio 2021? Des del Club, i com a la resta d'entitats, no podrem mantenir l'esport d'èlit perquè davant un any olímpic no tindrem la capacitat per fer-ho amb la situació que tenim. En aquests moments és quan agafa més importància el paper que pugui tenir el Consejo Superior de Deportes. Si volen que mantinguem el nivell de l'esport, ens ajuden o no podrem. Aquí al Club potser podem mantenir el nivell de la base, però el primer nivell, en un any olímpic ... No haurà servit de res invertir quatre anys per preparar els Jocs Olímpics. També haig de dir, però, que em consta que s'està treballant en aquest aspecte. Des del punt de vista de l'esport espanyol, si l'any vinent es vol estar a dalt, necessitarem que tot això que s'està parlant es materialitzi directament en els clubs.

Atès que sou una de les principals entitats de Catalunya, la Generalitat se us ha dirigit d’alguna manera?La Generalitat ens ha demanat col·laboració i ens ha deixat participar des del punt de vista de les necessitats que tenim. També he participat activament amb grups de treball i amb l'elaboració de documents i els hi vull agrair. Tanmateix, han pagat les subvencions que estaven pendents i que ara han fet efectives i ja treballen en un nou programa de subvencions de cara a l'any vinent on s'incrementen les ajudes. Pel que fa a l'aspecte econòmic, han llençat la línia de finançament perquè els clubs hi puguem accedir per fer front a problemes de tresoreria. Per últim, ens han fet partícips del pla de desconfinament de piscines juntament amb la Secretaria de l'Esport, la Federació Catalana de Natació i l'Associació de Clubs Empresarials de Catalunya.

Per últim, què farà el Club davant la possible decisió de la RFEN referent als títols de lliga?  Ha estat una decisió que ens ha sabut molt greu, començant per la forma. Es va fer de manera precipitada. Des del Club estem acabant d'elaborar un informe jurídic que conté uns 20 punts explicant per què creiem que aquesta decisió ha d'estar basada en arguments de justícia esportiva. Crec que no es pot defensar una altra proposta amb fets objectius, perquè no existeixen.

Creu que hi ha una mà negra contra el Club? No m'agradaria parlar de mà negra però sí de falta de visió global o de mà esquerra per part de la Federació Espanyola, sense personalitzar. Han fet una cosa com si fos normal i no és així. Un any extraordinari no pot acabar amb un campió. No han estat hàbils davant l'impacte de la situació.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top