Publicitat
Ciutat

Adif iniciarà l’1 de juny les obres per tenir quatre vies per la parada de tren a cada un dels dos túnel d’accés a Sants

Un tren de Rodalies a l'estació de Sabadell Centre / VICTÒRIA ROVIRA

Adif iniciarà a partir de la nit del dilluns 1 de juny la primera fase de les obres per fer un nou esquema de vies a l’estació de Sants que permeti comptar amb quatre parades per cada un dels dos túnels d’accés: el que connecta amb Plaça Catalunya i el que ho fa amb Passeig de Gràcia.

El projecte, conegut com a 4+4, suposa una inversió de més de 8,9 milions d’euros i haurà de permetre agilitzar el servei de Rodalies i que sigui més eficient, evitant que en cas d’incidències les línies que passen per Plaça Catalunya pateixin més problemes. Els treballs provocaran canvis en algunes línies, que en comptes de parar a Passeig de Gràcia ho faran a Plaça Catalunya.

Actualment, Sants té vuit vies d’estacionament per a trens de rodalies, regionals i llarga distància: dos donen servei als 470 trens diaris que passen pel túnel de Plaça de Catalunya, i les altres sis als 370 trens que passen pel túnel de Passeig de Gràcia. A la pràctica, això suposa un desequilibri que provoca que els usuaris de les línies de Plaça Catalunya tinguin més afectació en cas d’incidències, i es trigui més a normalitzar el servei al patir retards.

Les obres han de permetre racionalitzar l’esquema, amb un 4+4 per cada túnel. L’objectiu, explica Adif, és “equilibrar les operacions d’entrada i sortida de trens” a Sants per “agilitzar els moviments d’estacionament i de pujada i baixada de viatgers, permetent un augment de la fluïdesa en el pas per l’estació, que redundarà en una reducció en els temps de viatge”.

Amb el nou esquema, les vies 7, 8, 9 i 10 de Barcelona Sants serviran pels trens que circulen pel túnel de Plaça Catalunya, i les vies 11, 12, 13 i 14 s’utilitzaran pels de Passeig de Gràcia. D’aquesta manera, cada túnel comptarà amb dos vies per sentit utilitzant la mateixa andana.

Així mateix, des del 14 de març ja funciona una nova distribució del vestíbul de Barcelona Sants, amb un únic espai diàfan per l’accés a les vies 7-14. Així, hi ha dos nuclis de sortida i un d’entrada pels serveis de rodalies i mitja distància, i s’eliminen els actuals controls d’accés diferenciats a les vies 13 i 14. A més, es modifica la zona d’entrada pels trens de llarga distància per vies d’ample convencional.

Els efectes de les obres

Arran dels treballs, que implicaran treballar en torns de nit fins a mitjans d’agost, es desviaran els últims tres trens del dia que actualment utilitzen el túnel de Passeig de Gràcia. En aquests casos, no faran parada allà, sinó a Plaça Catalunya.

Així, en primera fase, es modificaran els recorreguts i es desviaran per Plaça Catalunya, fent parada allà i a Arc de Triomf, alguns trens que habitualment circulen per les estacions de Passeig de Gràcia i Barcelona-Estació de França.

Es tracta del servei Aeropor-Granollers Centre que surt de la termina la les 23.28 hores i arriba a la capital del Vallès Oriental a les 00.36; el tren que surt de Granollers Centre a les 23.30h i acaba recorregut a Vilanova i la Geltrú a les 00.50; i el tren que surt de Montcada Bifurcació a les 04.43 i arriba a l’aeroport a les 05.30.

Els treballs, que començaran l’1 de juny s’allargaran fins al 31 d’agost, segons l’actual planificació, implicaran que es tanqui la via 9 de Sants en la part nord. Precisament a la capçalera nord de l’estació s’eliminaran 17 desviaments ferroviaris, es renovarà la via en 2.000 metres, es desplaçaran 350 metres de vies fins a la seva posició definitiva, es muntaran 17 desviaments nous i s’adaptaran la catenària i les instal·lacions de seguretat a la futura configuració. Adif preveu que en aquestes feines s’utilitzin 4.000 metres de carril, 6.500 travesses, 350 metres cúbics de formigó i 3.000 metres de fil de contacte, entre d’altres materials. A més, s’adaptaran els equipaments informàtics de l’enclavament electrònic que gestiona el moviment dels trens en l’àmbit de l’estació.

Publicitat
Comentaris
To Top