Publicitat
Ciutat

La vocació de servei, la clau del Diari per explicar la pandèmia del coronavirus

El coronavirus ha suposat un nou repte per al periodisme i els mitjans s’han hagut d’adaptar per explicar als seus lectors el que passa. El cas del Diari de Sabadell ha cridat l’atenció a la Sociedad Interamericana de Prensa (SIP), i aquest dijous, l’editor del D.S., Marc Basté Alujas, i el periodista gràfic i consultor Antonio Martín Hervás han fet la ponència Soluciones visuales para la crisis del Covid-19 y para el virus de la prensa local per explicar com s’ho ha fet el Diari per cobrir la pandèmia.

Un moment de la ponència, combinant la informació i les dades gràcies a les infografies / D.S.

Principalment, el Diari s’ha transformat, i com han subratllat Basté i Martín, per fer-ho no cal ser un gran mitjà. En paraules de l’editor, “amb el coronavirus hem canviat el concepte i el disseny del diari completament”. El D.S., des del seu rellançament l’abril del 2018 i ara més que mai, ha posat les persones i la voluntat de servei al centre de la generació de continguts.

Uns continguts, com ha destacat Marc Basté, que són “rellevants, útils i insightful, que van al fons de la qüestió”. I, sempre, amb la intenció “d’innovar, innovar i innovar. Fer bogeries” per generar les millors idees, trencadores, que són les que després ajuden a explicar millor una història.

Una de les portades homenatge als serveis essencials; s’ha posat d’exemple a la ponència / D.S.

La vocació de servei públic i d’acompanyar els lectors en tot moment s’han vist reflectides en iniciatives com que des de l’inici de l’estat d’alarma i fins que finalitzi, el D.S. permet accedir gratuïtament a les seves edicions en PDF; els comerços afectats per la Covid-19 tenen un espai per fer publicitat gratuïta al Diari; o bé el sistema d’última hora a través del canal de Telegram. Deixant de banda, lògicament, tota la informació produïda constantment a la versió de paper i digital del mitjà.

En el mateix Diari en paper, aquesta vocació s’ha reflectit en la reformulació que s’ha fet de les seccions, des de la pàgina 3, amb un rostre encara més humà de les persones que estan a peu de carrer; passant per entrar directament a les cases dels sabadellencs amb Confinats amb la família… o bé una nova Zona de Jocs per fer més amè el confinament.

La importància de les infografies

Antonio Martin ha centrat la seva part de la ponència en el paper que han jugat les infografies i les imatges en el context de la pandèmia. L’objectiu de les infografies, explica Martin, és “arribar al ciutadà i transmetre el missatge de la forma més efectiva”. L’expert defensa que els mitjans locals “no hem de ser el The New York Times per arribar als nostres lectors”. El consultor també ha destacat la importància de les fotografies i els peus de foto, per destacar el rostre humà de les persones que hi ha al darrere de totes les dades.

Publicitat
Comentaris
To Top