Publicitat
Ciutat

Els mercats ambulants tornen a obrir

Mercadillo mercat ambulant zona hermètica / VR.

Les negociacions entre marxants i Ajuntament han conclòs amb la reobertura de tres dels sis mercats

Mercat ambulant de la Zona Hermètica / Victòria Rovira

Seran uns mercats ambulants diferents. S'ha acabat la roba amuntegada, les aglomeracions i els tria i remena a les parades. Però, a partir de la setmana vinent, amb la previsible arribada de la fase 2, la vida almenys a tres dels sis encants municipals tornarà a bategar.

Dimarts, els marxants tornaran a llevar-se a les 6 h per començar a muntar les seves paradetes a la Creu Alta. També ho faran dimecres a Torre-romeu i dijous a Campoamor. Així ho van acordar ahir Ajuntament i l'Associació de Marxants de Sabadell i l’Associació Empresarial de Marxants de Catalunya en una reunió.

L'acord preveu ampliar la superfície destinada a la venda ambulant per poder reprendre l'activitat amb la totalitat de les parades. L'ordre ministerial preveu que, a partir de la fase 2, els mercats a l'aire lliure puguin reobrir a un terç (33%) de la seva capacitat. Per poder obrir en la totalitat, cal que l'administració municipal ampliï la superfície destinada a la venda ambulant.

mercadillo mercat ambulant manifestació marxants sabadell / VR

Manifestació de marxants a Sabadell / V.R.

Tanmateix, no és una mesura de fàcil aplicació a tots els punts de venda a l'aire lliure. Mentre que als barris de la Creu Alta, Torre-romeu i Campoamor s'habilitaran nous espais per ampliar la distància entre parades, encara s'està negociant com serà l'obertura al barri dels Merinals, al carrer de Costa i Deu (Zona Hermètica) i al Centre. Així, el futur més immediat dels mercats de dissabte, diumenge i dilluns és, a hores d'ara, una incògnita.

Com s'ampliaran els mercats?

Al mercat ambulant de la Creu Alta s’instal·laran parades al pàrquing de zona blava de la plaça de Jaume Girabau i l'espai s’allargarà al carrer de Josep Aparici en direcció Francesc Layret. D'altra banda, només s'habilitarà una filera de parades a un mateix carrer per ampliar l'espai disponible.

Pel que fa a les parades de Torre-romeu, s'instal·laran al llarg de la plaça de Cristóbal Ramos. A Campoamor, se suprimeixen les dobles fileres del carrer de Feijóo i dels Reis Catòlics i s'eixampla la superfície disponible fins al carrer de Conxa Espina. També s'habilita el carrer dels Manyans per ubicar les fileres que desapareixen de Feijóo i Reis Catòlics.

Merinals, Zona Hermètica i Centre, en negociacions

Encara està per determinar com serà l'obertura de la resta de mercats a l'aire lliure. Segons Montse González, responsable de l’àmbit de desenvolupament econòmic, l’Ajuntament proposa traslladar les parades del voltant del Mercat Central al pàrquing del Vapor Turull, on tindrien l'espai suficient. La proposta, però, no ha acabat de convèncer els paradistes, que consideren que estan "massa apartats" del Mercat Central, on s'emplacen cada dilluns.

Publicitat

Pel que fa al mercat de dissabte, als Merinals, els comerciants demanen aprofitar el trasbals per traslladar definitivament les parades al carrer del Quebec, una reivindicació que ve de lluny. Tot i això, encara es troben en converses amb l'Ajuntament.

La reobertura dels encants municipals de diumenge al carrer de Costa i Deu (Zona Hermètica) també està en negociació. L'Ajuntament proposa ampliar la superfície al carrer de Bernat Metge, el carrer de Tamarit, Rois de Corella i de Bernat de Rocabertí. Cal concretar, però, amb les empreses ubicades a aquesta zona, si aquest desplaçament és possible.

En els propers dies, Sonia Sada, regidora de Comerç, Consum i Turisme, i Montse González es tornaran a reunir amb representants dels venedors ambulants per reprendre les negociacions pel que fa als tres mercats pendents.

mercat ambulant manifestació mercadillo sabadell marxants / VR

Marxants de Sabadell en la protesta de dilluns a les portes de l'Ajuntament / Victòria Rovira

Com serà l'obertura?

Res d'aglomeracions, la roba en penjadors i un accés limitat a la clientela. Els venedors ambulants fa setmanes que preparen la seva tornada als carrers i places de Sabadell: separaran les parades deixant un metre de distància i instal·lant mampares protectores. A més, per poder accedir al punt de venda i tocar el gènere, caldrà utilitzar mascareta i aplicar-se gel hidroalcohòlic o guants. Unes mesures que suposaran un cost d'uns 30 euros diaris a cada venedor, preveu José Heredia, vicepresident de l'Associació de Marxants de Sabadell. Per sort, "tenim l'avantatge que el contagi és menys efectiu a l'aire lliure", exposava Núria Castillo, presidenta de l'entitat.

Malgrat la reobertura, els venedors preveuen caigudes d'un 50% de les vendes respecte al mateix període de l'any anterior. Si la temporada passada ja "va ser fluixa", amb la crisi sanitària esperen que la caiguda de la facturació encara es faci més evident. A aquesta reducció dels ingressos previstos cal sumar les pèrdues de la temporada passada: "No hem recuperat la inversió en el gènere d'hivern, i ara hem d'invertir en roba estiuenca", expliquen els venedors. És possible, doncs, que les parades obrin amb menys varietat de roba.

A banda, celebren que l'Ajuntament estigui predisposat a ajornar els terminis de pagament del primer trimestre. "Entenem que hem de pagar la taxa municipal del període treballat, però ara no és el moment", aposten des de l'associació. En aquest sentit, fonts municipals avancen que no es cobrarà la taxa corresponent al període en què els mercats han estat tancats i s'aplicarà una bonificació de fins al 75% des del moment en què obrin fins a finals del 2020. I és que, segons González, no es pot eliminar la taxa de la nit al dia, caldria modificar l’ordenança completament.

VÍDEO: Els marxants de Sabadell reclamen obrir “immediatament” els mercats ambulants

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top