Ciutat

Les multes de la Zona de Baixes Emissions als vehicles més contaminants s’activaran el 15 de setembre

Imatge d'un senyal de la ZBE / ACN

Les multes de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) als vehicles més contaminants s’activaran a partir del 15 de setembre, segons ha anunciat aquest dimecres el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda. Inicialment, el règim sancionador havia d’entrar en vigor l’1 d’abril però a causa de l’estat d’alarma no va arribar a activar-se. El nou calendari sancionador no afecta a furgonetes i vehicles pesants com camions i autocars sense distintiu ambiental, que gaudiran d’una moratòria de diversos mesos.

Per altra banda, també podran gaudir d’una moratòria motos o cotxes d’autònoms amb rendes baixes que utilitzen el vehicle per treballar. Un cop s’apliquin sancions a partir del 15 de setembre, les multes aniran dels 100 als 500 euros, en funció de la infracció. En cas de reincidència, les sancions podran incrementar un 30% respecte del mínim.

Moratòries

Concretament, els vehicles d’autònoms amb rendes baixes i les furgonetes sense etiqueta ambiental podran circular per la ZBE fins a l’1 d’abril del 2021; els vehicles pesants de mercaderies, camions i autocars petits fins a l’1 de juliol del 2021; i els autobusos i autocars que transporten passatgers tindran marge fins a l’1 de gener del 2022.

Paral·lelament al nou calendari de multes i moratòries, l’AMB i els cinc ajuntaments metropolitans que integren la ZBE Rondes BCN (Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) també han ampliat el llindar econòmic per acollir-se a la moratòria per als autònoms que acreditin que els cal el vehicle per treballar.

Inicialment podien beneficiar-se d’aquesta moratòria les persones amb uns ingressos iguals o inferiors a 1,1 vegades l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM). Ara s’amplia el llindar econòmic i poden acollir-s’hi les que tinguin uns ingressos equivalents o inferiors a 2 vegades l’IPREM.

També s’ha acordat establir una taula de coordinació metropolitana per fer seguiment de les mesures i es reiniciarà una campanya de comunicació sobre la ZBE durant el juliol i l’agost. Durant aquests mesos també es faran avisos per carta als infractors amb l’objectiu de conscienciar i donar marge d’adaptació abans de començar a multar.

La informació de Sabadell, al Telegram del Diari de Sabadell

Comentaris
To Top