Ciutat

Oriol Mitjà: “Amb tests a tothom, no caldria fer mai més un confinament”

L’expert en malalties infeccioses Oriol Mitjà assegura que una estratègia massiva de tests ràpids evitaria nous confinaments i permetria mantenir l’economia en marxa. Això és el que defensa la patronal Pimec i aquest dijous passat va posar en marxa una campanya de cribratge massiu ràpid en un polígon industrial, en aquest cas el de Can Feu-Barcelona Moda Center, juntament amb Mutuacat i l’Associació d’Empresaris i Propietaris dels Polígons Industrials de Sant Quirze. Mitjà ha validat clínicament el projecte i dijous va estar present al municipi vallesà. Dels 164 tests que es van fer en quatre hores, només hi ha hagut un positiu (0,6%).

Què busca una iniciativa com aquesta i per què és important?

Hi ha dos aspectes. Primer el científic, volem mesures proactives per sortir a buscar el virus i aturar la transmissió a la comunitat. Aleshores, estem proposant que la utilització dels tests ràpids d’antígens es faci en totes les activitats de risc, sigui en l’àmbit del treball, l’oci o la restauració.

Mitjà, atenent el D.S. al BMC de Sant Quirze, aquest dijous després de presentar el projecte / VICTÒRIA ROVIRA

Des del punt de vista mediàtic i el que es va fer aquest dijous, tenir una institució com Pimec que hi doni suport significa posar oli a l’engranatge de manera que aquesta estratègia es faci extensiva a molts altres llocs perquè, de fet, és necessària a tot el país.

Una estratègia així permetria no haver de tancar tants teatres, restaurants, cinemes, etc.?

Sí, sí. Si el test es pogués utilitzar en tota la població catalana de forma regular, no caldria fer un confinament mai més. Com que això no és possible, aleshores el que fem és: en el moment en què sortim del confinament i les taxes d’incidència estiguin més o menys controlades, utilitzem l’estratègia del testeig en llocs de risc on s’ajunten moltes persones per evitar que hi hagi nous rebrots. I, per tant, evitar nous confinaments o noves restriccions en el futur.

Aquests dies les dades han millorat molt. Podem ser optimistes?

Ja coneixem el virus. En el moment en què un distancia els contactes amb confinaments o reduccions d’aforament, la transmissió del virus disminueix.

“Proposem que no hàgim de fer nous confinaments”

Podem ser optimistes que el confinament parcial ha funcionat, però el que proposem és el contrari, que no hàgim de fer nous confinaments o tancaments de la restauració en el futur perquè tinguem altres estratègies que pararan la transmissió abans que pugi tant com ha passat el darrer mes.

Si ara ja hem tingut el pic, què passarà quan faci més fred, el gener i febrer?

Aquest és el problema, que l’hivern és molt llarg, i hi continuarà havent virus i contactes. Per tant, la pandèmia té el potencial de fer molt de mal o pujar a nombres superiors dels que hem vist en el passat.

PIMEC fa 180 tests ràpids a Sant Quirze per garantir la continuïtat econòmica

Comentaris
To Top