Ciutat

Es rebaixa l’IVA de les mascaretes del 21% al 4%

Un usuari del tren, amb visera i mascareta / VICTÒRIA ROVIRA

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha anunciat aquest dimecres al Congrés que el seu govern ha decidit rebaixar l’IVA de les mascaretes del 21% actual al 4%. També s’ha anunciat que es reduirà de nou el preu màxim de venda al públic de mascaretes quirúrgiques, i per aquest motiu aquest dijous la comissió interministerial de preus dels medicaments abordarà la qüestió a l’ordre del dia.

La decisió de rebaixar l’IVA, segons Montero, s’adopta un cop la Comissió Europea va confirmar per carta aquest dimarts a la tarda que “no obrirà procediment d’infracció” a l’Estat per incomplir la directiva comunitària”, “ja que l’IVA de les mascaretes està regulat per normativa comunitària, la qual prohibeix aplicar tipus reduïts a aquest producte”.

L’executiu de Sánchez aprovarà la rebaixa de l’IVA el pròxim dimarts mitjançant un reial decret. La ministra d’Hisenda ha advertit que el seu govern “estarà vigilant” per “assegurar que la rebaixa de l’IVA es tradueix en una rebaixa del preu, i no en més marge empresarial”.

Variacions d’impostos

Montero també ha defensat la reducció de la bonificació fiscal del dièsel, que passa a 34,5 cèntims per litre, una mesura “de caràcter mediambiental sense afany recaptatori que utilitza la fiscalitat per reorientar el model productiu”.

A més, ha defensat l’increment de l’IVA a les begudes ensucrades, que serà efectiu –ha recordat– només per als consumidors a les botigues i grans superfícies, però no per al sector de la restauració, que seguirà pagant com ara un IVA del 10%.

Comentaris
To Top