Ciutat

El Tallaret, als polítics: “Resoldreu el cas, però heu fracassat en el procés”

Ja és definitiu. El Casal Popular de la Creu Alta El Tallaret disposarà de la part nord de l’antiga fàbrica de Cal Balsach durant els pròxims 17 anys. Així s’ha aprovat al ple municipal del mes de gener, després d’un procés que va començar el 2013, amb les primeres converses entre l’entitat i el govern de Bustos. Tots els grups hi han votat a favor, a excepció de Ciutadans i Junts per Sabadell.

La representant del col·lectiu, Eva Grau, en nom del Tallaret, ha expressat l’alleugeriment després que el procés, per fi, hagi conclòs. Ara bé, ha criticat la dilació en el temps dels tràmits per fer-ho possible, i s’ha dirigit als polítics per retreure’ls “les dificultats burocràtiques” i la “manca d’acompanyament” que consideren que han patit.

Alhora, Grau ha retret que el cas hagi estat instrumentalitzat en “lluites de poder” amb finalitats electorals. Ha conclòs, durament, dirigint-se als polítics del ple municipal: “Avui resoldreu el cas del Tallaret, però heu fracassat en el procés”.

Després que l’Ajuntament hagi invertit 400.000 euros en obres de consolidació de la nau, l’entitat haurà d’assumir 225.000 euros per a l’adequació de l’espai. Està previst que el Tallaret pugui tenir les claus de l’espai a partir del 3 de febrer, segons ha avançat la regidora de l’àrea de Patrimoni, Mar Molina.

Sobre les crítiques de la representant del Tallaret a la burocràcia, la regidora ha respost: “Estem d’acord que hi ha molta paperassa, molta burocràcia, però la llei ens obliga a fer-ho així”.

Ciutadans i Junts per Sabadell s’abstenen

Tant Ciutadans com Junts per Sabadell, que en la votació s’han abstingut, han expressat que consideren que 17 anys de concessió de l’espai és un temps excessiu.

Alhora, han atribuït biaix ideològic a l’entitat. “Crec que els estatuts del Tallaret incompleixen un principi bàsic i democràtic, que és estar oberts a persones i entitats que pensin diferent”, ha expressat Adrián Hernández (Cs), fent referència a la defensa dels països catalans per part del col·lectiu. D’altra banda, Francesc Baró (Junts) ha demanat que no es faci un”ús privatiu” de l’espai a entitats “que pensin d’una determinada mirada”.

“És la proposta de l’anterior govern”

Nani Valero (Crida) ha retret al govern que vagi “tard i malament”, perjudicant greument l’entitat. Responent a Junts per Sabadell i a Ciutadans, ha justificat que la concessió sigui de 17 anys, tenint en compte que l’entitat haurà d’invertir 225.000 euros en obres. Una posició que també ha defensat Molina.

Gabriel Fernàndez (ERC), d’altra banda, ha explicat que la moció que s’ha acabat aprovant definitivament “és la proposta de l’anterior govern”.

UN LLARG PROCÉS

El compromís de cessió de Cal Balsach al Tallaret es remuntava al final de l’època socialista de l’alcalde Juan Carles Sánchez. Però en el següent mandat, amb l’entrada del govern quadripartit el 2015, el procés es va enrocar.

Aleshores, el que era portaveu del PSC, Josep Ayuso, i una funcionària de l’Ajuntament van denunciar l’any 2016 l’intent de concessió de l’espai per part del Govern quadripartit, el que va comportar una causa contra l’aleshores tinent d’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, pels delictes de prevaricació, tràfic d’influències i ordenació del territori. Una causa que va qualificar de “trampa política” i que va quedar sobreseguda a principis del 2018.

La regidora de la Crida, Nani Valero, ha qualificat en el ple aquesta denúncia de “malèvola, capciosa i trampa”.

Comentaris
To Top