Diners

Fluidra, l’exemple amb segell sabadellenc de la incorporació d’una pime a la indústria 4.0

D’una empresa familiar a una gran multinacional. Fluidra, la companyia sabadellenca líder en el sector de la piscina i wellness, és un exemple de la projecció d’una petita empresa que, gràcies a  la incorporació de la indústria 4.0 i l’internet de les coses (IoT), ha captat el mercat internacional. Així s’exposava ahir a la quarta sessió del cicle de jornades de la Fundació per la Indústria, que posa en contacte grans empreses industrials amb petites i mitjanes empreses (pimes) per inspirar a través de casos d’èxit. “La indústria actua com a motor determinant en el desenvolupament econòmic. I cal que arreli amb una bona política industrial i la incorporació de la digitalització”, deia Josep Roca, president de la Fundació per la Indústria.

Excel·lència, innovació i I+D

Són les claus de l’èxit de Fluidra. I la seva forma de fer, des del principi. Fundada l’any 1969, l’empresa està present a  més de 45 països i dona feina a més 5.500 empleats i l’últim any va assolir els 309 milions d’euros de benefici brut (Ebitda). Va nèixer per la unió de quatre famílies que van obrir-se al mercat internacional des del primer moment. “És el tret diferencial de Fluidra, som ambiciosos. Va nèixer apostant fort per la internacionalització”, subratllava Xavier Tintoré, el director financer de Fluidra.

L’altre característica és l’aposta indubtable per la digitalització de processos que ha marcat des del primer moment la seva forma de fer. Amalia Santallusia, Global HR & ESG Director de Fluidra ha destacat també la transformació a la indústria 4.0 ha d’anar de la mà d’un bon lideratge i del compromís de l’equip. I afegeix que les empreses han fer seves l’adaptabilitat a situacions diverses i ser innovadors. Amb aquests criteris, Fluidra ja supera les 200.000 piscines connectades –smartpools– a tot el món i s’ha fet amb el 50% del mercat internacional.

Potenciar l’economia catalana

Indústria 4.0 per impulsar l’economia del país. Durant les jornades també es va presentar el programa ProAcció, un programa d’ajudes de la Generalitat de Catalunya per acompanyar les pimes en la transformació tecnològica. I dos petites empreses, Innovae i Esinsa, van ser testimonis de l’èxit d’aquest assessorament. “La clau és avançar-se, ser proactius”, deia Josep Maria Quintana, director d’Esinsa.

Comentaris
To Top