Ciutat

Els veïns dels Merinals proposen cofinançar pisos nous

Habitatges públics als Merinals pendents de rehabilitar / LLUÍS FRANCO

Construir nous pisos en lloc de reparar els habitatges amb desperfectes. Aquesta és la proposta que l’associació de veïns dels Merinals portarà sobre la taula de negociació, que haurà de decidir el futur dels catorze edificis de la fase 2 del polígon. S’ofereixen a cofinançar l’obra nova amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i que la Generalitat assumeixi part del cost. Francisco García, president de l’entitat veïnal, proposarà que l’organisme públic aporti 3,5 milions d’euros (l’equivalent al que suposaria la reparació) i que els veïns hi aportin la diferència (6,5 milions) per construir els blocs. “Així se solucionaria el problema d’arrel”.

Malgrat que l’informe tècnic que va elaborar el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) determinava que no era necessari enderrocar els blocs, el veïnat considera que això és només un “pegat”. “S’han fet innumerables reparacions als habitatges afectats i això endarrereix el problema, però no el soluciona”, assegura García. I és l’argument –i “l’única alternativa”– que portaran davant la taula de negociació.

Segons les previsions que consten a l’informe tècnic, la reparació dels blocs ascendiria a 2,9 milions d’euros més IVA (3,5 milions). L’informe tècnic valorava l’enderroc i substitució en 10 milions d’euros. Segons García, són 140 famílies que viuen a la fase 1 del polígon Arraona-Merinals –la resta de pisos són buits–, que suposaria una inversió de 46.400 euros per família, si l’Agència de l’habitatge assumís el 35% del cost total.

En cas que finalment s’acordi la rehabilitació dels pisos, des de la comissió d’afectats descarten pagar les obres de les lesions d’origen: “És evident, no ens farem càrrec de les deficiències estructurals”, subratlla Jaume García Arija, que considera que hi ha un greuge comparatiu respecte als 592 pisos enderrocats. En aquest sentit, Arija obre les portes la resta d’afectats per a negociar: “La representació a la taula de negociació està oberta a tothom”.

Una reunió prèvia

En tot cas, l’Agència de l’Habitatge encara no s’ha pronunciat perquè “és prematur avançar alternatives”, però deixa caure que “el dictamen, que té la màxima qualitat tècnica, es decanta per la rehabilitació”, sostenen fonts del departament de Territori i Sostenibilitat. Per la seva banda, l’Ajuntament ha demanat una reunió al COAC amb les tres parts per resoldre els dubtes de l’estudi.

Els tècnics emissors de l’informe faran els aclariments pertinents a partir del 26 de febrer, abans que les tres parts es reuneixin a la taula de negociació. “Volem una revisió exhaustiva d’aquestes conclusions, hi ha elements que s’han passat completament per alt”, reclama la comissió d’afectats.

Els edificis dels Merinals s’han de rehabilitar i no enderrocar, segons l’informe tècnic

Comentaris
To Top