Publicitat
Ciutat

Emprendre per conciliar i créixer professionalment

La Jovita, la Marta i l’Aida són emprenedores de la ciutat que han decidit apostar pel seu propi negoci
La Jovita, la Marta i l’Aida són emprenedores de la ciutat que han decidit apostar pel seu propi negoci / CEDIDES

Parlen del sostre de vidre. També d’una escletxa salarial entre homes i dones que la pandèmia ha accentuat. O de la necessitat de conciliar, que cada cop es fa més manifesta. Davant d’un món que encara camina cap a la igualtat de gènere, les expertes tenen dos antídots: emprenedoria i formació superior.

“Vaig fer-me autònoma per créixer fins on jo volgués i gestionar el meu propi temps. La maternitat em va donar la confiança i l’empenta”. És el cas d’Aida Gallego, doula i sòcia de l’Espai Criança i Salut. D’allò ja en fa 10 anys, i creu que és la millor decisió que podria haver pres mai. També Jovita Ponce, llicenciada en Biologia i doctora en Neurociències, va decidir apostar per la seva pròpia empresa, Pocions Jovita, de cosmètica natural i ecològica. Després d’un temps dedicant-se a la investigació científica, va veure l’oportunitat de fer un canvi. Emprendre en femení ja és una tendència a l’alça. Paloma Arenós, presidenta de l’associació Emprenedores Teixint Sabadell, sosté que la maternitat ha impulsat moltes dones a apostar pel seu propi negoci. “Encara hi ha discriminacions a algunes empreses, que dificulten que mares o embarassades creixin laboralment”, subratlla. Hi ha dones que han vist amb l’emprenedoria una oportunitat per treballar, créixer i conciliar. Però totes coincideixen que “no és un camí fàcil”.

La presència de les dones a institucions i en consells de direcció és essencial. Ho assegura Núria Aymerich, experta en lideratge d’organitzacions i secretària general del Gremi de Fabricants: “Les dones gestionem d’una forma molt pràctica. La nostra manera de fer és resolutiva, extremadament positiva i organitzada”, assegura. A més, destaca el vessant més creatiu de les dones davant de les adversitats. Marta García n’és un exemple, una fisioterapeuta que amb el confinament domiciliari –i el tancament de la seva consulta Nens i Adults– ha aconseguit impulsar el seu negoci gràcies a Internet. En uns mesos ja suma més de 150.000 seguidors a TikTok (@fisioconsejos).

Formar-se per trencar el vidre

Hi ha entorns laborals encara molt masculinitzats, com ho és el metal·lúrgic. Un sector amb bones condicions salarials i que necessita les dones, sosté la presidenta de Gremi Metal·lúrgic, Alícia Bosch: “És una ocupació amb futur on encara predominen ells per davant d’elles”. A les empreses del sector, però, Bosch assegura que no s’ha detectat cap discriminació per raó de gènere. Tanmateix, les estadístiques sí que diuen que són les dones les que més s’acullen a la reducció de jornada o excedències laborals a les companyies del sector: “Cal preguntar-se per què passa això”, subratlla la presidenta del Gremi. A l’altra banda es troba el sector tèxtil, que ha estat empès històricament per les dones: “Elles han escrit la història a la nostra ciutat”, sosté Rosvi Moix, presidenta del Gremi de Fabricants, que veu la formació superior com el primer pas per trencar amb el sostre de vidre.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top