PATRIMONI DE SABADELL

Un aqüeducte romà a Can Gambús

A les terres de Can Gambús s’amaga un aqüeducte subterrani d’època romana que és dels ben pocs que es coneixen a Catalunya d’aquestes característiques. La fotografia que acompanya l’article la va fer el sabadellenc Josep Suàrez fa uns dies, quan va sortir a caminar amb una colla d’amics. Ell ve de Tarragona, feu romà, així que descobrir que a Sabadell també hi ha un aqüeducte d’aquesta època li va semblar ben curiós.

L’aqüeducte romà subterrani de Can Gambús / JOSEP SUÀREZ (CEDIDA)

Suàrez creu que “és un dels llocs que la gent de Sabadell ha de conèixer, saber que dintre de la història romana que tenim com a Arraona també hi ha aquesta construcció significativa”. L’aqüeducte es va documentar en una excavació parcial entre maig i juny del 2004 per part de Jordi Roig i Joan-Manuel Coll (Arrago, SL). El que s’ha pogut localitzar fins ara és un pou d’accés (putei) i dos trams de galeria subterrània (cuniculus), que s’endinsen sota terra en direccions oposades, cap al sud i cap al nord, tal com recullen els autors del treball arqueològic al document El paratge arqueològic de Can Gambús, 1 (Sabadell, Vallès Occidental).

L’aqüeducte romà subterrani de Can Gambús / JOSEP SUÀREZ (CEDIDA)

La galeria subterrània per on es conduïa l’aigua és molt estreta, d’uns 50 cm d’amplada i fa prop de dos metres d’alçada. L’accés a l’aqüeducte es fa pel carrer del Regne Unit, tot i que habitualment està tancat i només s’hi ha pogut accedir en ocasions especials, com les Jornades Europees del Patrimoni del passat mes de juny. Josep Suàrez destaca que “tant la façana com l’accés estan molt ben conservats”, i proposa que l’Ajuntament afegeixi un rètol informatiu a l’entrada amb la informació bàsica d’aquest element patrimonial perquè tothom que s’hi acosti pugui conèixer més detalls de la seva història.

Comentaris
To Top