Ciutat

Sabadell registra el màxim de contaminació de l’àrea de Barcelona

El mesurador de Sabadell va detectar 63 µg/m3 de PM10 el dissabte. La pols africana s’afegeix a la combustió dels vehicles a la Gran Via

Aire nociu sobre Sabadell. L’arribada de pols subsahariana –sumada a la combustió dels vehicles– eleva la contaminació atmosfèrica a la ciutat. El dissabte passat es van registrar 63 µg/m3 (micrograms per metre cúbic de PM10, partícules en suspensió) al mesurador de la Gran Via, situat a la cruïlla de la carretera de Prats de Lluçanès.

Un episodi de pol·lució –especialment per sobre de 50 µg/m3– constitueix un risc per a la salut, segons la Unió Europea. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que respirar 50 µg/m3 de mitjana durant 24 hores és molt perjudicial. Sabadell va assolir aquest valor durant 81 hores seguides –des del dimecres 3 de març a les 9 h fins al dissabte 6 de març a les 18 h– (vegeu gràfic superior).

L’episodi de contaminació va afectar tot Catalunya, però a Sabadell va ser especialment perjudicial. Es van superar els registres de ciutats properes: el màxim de Sabadell (63 µg/m3) és superior al de Terrassa i el Poblenou de Barcelona (55) i Granollers (53), segons les dades de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. A escala de ciutat, és el segon nivell més alt des de l’inici del 2021 (24 de gener: 74 µg/m3).

La Generalitat va desactivar l’alerta per episodi de contaminació ahir dilluns, després que els nivells de partícules disminuïssin a totes les estacions catalanes. Sabadell, no obstant això, encara registrava valors superiors a 36 µg/m3 (una qualitat de l’aire regular).

Mesures ambientals, en estudi

El Govern sabadellenc estudia la implantació de diverses zones de baixes emissions (ZBE) a la ciutat per disminuir l’impacte de la contaminació. La regidora d’Urbanisme i Espai Públic, Mar Molina, assegura que un dels primers punts a abordar serà el Centre, un cop entri en funcionament el nou pàrquing del Passeig. “Primer cal posar les bases perquè això sigui possible”, argumenta.

Al marge de les mesures municipals –com els nous busos híbrids de TUS o la implantació de zones per a vianants–, des de l’Ajuntament asseguren que qualsevol mesura en matèria mediambiental ha de ser “coordinada i coherent al conjunt del territori”. És a dir, qualsevol acció ha d’estar acordada amb altres municipis i la Generalitat. “L’aire no té fronteres”, assevera la regidora.

Comentaris
To Top