Ciutat

El Suprem confirma la pena de presó de l’exalcalde Manuel Bustos per la retirada de multes

El Tribunal Suprem confirma la pena de tres anys de presó per a l’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos. En una resolució de la sala del penal, els magistrats ratifiquen la condemna per haver fet ús del seu càrrec per retirar multes als seus familiars –peça 30 en el Cas Mercuri–. L’Audiència de Barcelona havia condemnat l’exalcalde per un delicte de tràfic d’influències, tal com demanava la Fiscalia i l’acusació popular, però havia aconseguit eludir la presó a través d’un recurs de cassació. Ara, es ratifica la pena de presó per a Bustos i també se l’inhabilita per a qualsevol càrrec públic.

Els fets es remunten a l’any 2012. Bustos va fer anul·lar dues multes gràcies a la seva intermediació amb l’aleshores intendent de la Policia Municipal, Josep Miquel Duran –condemnat pel Suprem a 15 mesos de presó–. En el primer cas es tracta d’una multa de 200 euros a la seva dona per estacionar on no podia fer-ho a la plaça del Vallès.

Aquell mateix any, després de l’incident de la dona, la grua es va endur el vehicle d’un dels seus fills, que havia estat mal aparcat a prop de la Clínica del Vallès. En ambdues situacions, es considera provat que l’exalcalde va intervenir per evitar les sancions i, en l’últim dels fets, va recuperar el cotxe de les dependències policials de forma irregular.

Bustos, en la compareixença a l’Audiència de Barcelona / ACN

Després de la resolució del Tribunal Suprem, entrarà Bustos a la presó? Doncs no està clar. Segons sostenen fonts coneixedores del cas, s’han ratificat dues penes de presó d’un any i mig (una per cada multa retirada indegudament), però qui té la decisió d’aplicar o suspendre la sentència és l’Audiència de Barcelona. A l’hora de decidir si l’exalcalde entra o no a la presó, es tindran en compte els fets provats, el caràcter de les penes i els antecedents.

Segona condemna

Aquesta és la segona sentència de presó de l’exalcalde: el 2016, Bustos va ser condemnat per haver col·locat una amiga en una plaça de funcionària a l’Ajuntament de Montcada i Reixac. No obstant això, l’exalcalde no ha entrat a presó. El TSJC va condicionar l’ingrés a la reiteració delictiva i fonts de la defensa expliquen al D.S. que a finals del 2020 la condemna va quedar extingida.

En aquest cas, Bustos i el seu germà Paco, aleshores president de la Federació del PSC al Vallès Occidental Sud, van ser condemnats per haver pressionat l’exalcaldessa de Montcada, María Elena Pérez, amb l’objectiu de modificar la qualificació en un concurs públic per a la direcció de la cartera de política territorial de l’Ajuntament. A banda dels casos de les multes i de Montcada, Bustos està pendent de judici en quatre peces més dins del cas Mercuri.

“Una sentència justa i exemplificant”

L’acusació popular en el cas Mercuri, Sabadell Lliure de Corrupció, considera que la sentència del Suprem és “justa i exemplificant”, ja que es tracta d’un càrrec públic –Manel Bustos– i d’un alt funcionari municipal –Josep Miquel Duran–. Consideren, en aquest sentit, que ambdós han de complir les penes de presó: “No hi pot haver cap tipus de tolerància en la lluita contra la corrupció i davant el risc de fuga i l’alarma social generada pel tipus de delictes comesos”, asseguren.

Extracte de la sentència del Suprem

Les trucades de Bustos per les multes (II): “Hemos puesto el dinero nosotros de la caja fuerte”

Comentaris
To Top