Ciutat

El ple de Sabadell avala gastar 11,8 milions més per fer front a la crisi Covid

El ple municipal avala l’ampliació del pressupost de 2021 en 11,8 milions d’euros per fer front a la crisi Covid. Els comptes queden en 245,1 milions d’euros (+5,1%), una partida econòmica extraordinària que es traduirà en ajuts directes i indirectes i noves inversions en l’espai públic. Entre les mesures: més prestacions econòmiques a les famílies vulnerables, millores en la neteja, en la recollida de residus i en l’espai públic i un xec de regal de 20 euros per família a gastar al comerç i l’hostaleria.

El Govern de Sabadell (PSC, Podem) ha rebut el suport extern de Junts, tal com ja va passar en l’aprovació dels pressupostos municipals de 2020 i 2021, en la votació plenària d’aquest dimecres. No obstant això, la resta de grups de municipals (ERC, Crida i Ciutadans) han criticat la gestió econòmica de l’executiu sabadellenc. Consideren que falten inversions socials i que no s’ha previst prou bé l’impacte econòmic de la Covid a la ciutat.

/ D.S.

Què són aquests 11,8 milions d’euros?

Entre les inversions més considerables figuren els 1,6 milions destinats a un xec regal per a comerç, bars i restaurants, un ajut indirecte per incentivar les vendes als establiments –s’entregaran 20 euros per gastar per família–. Es calcula que la mesura representarà més de 3 milions de retorn en el teixit econòmic de la ciutat. En un altre ordre de coses, l’Ajuntament destinarà 1,3 milions d’euros més a polítiques socials. Un 75% (900.000 euros) seran prestacions econòmiques. En el gràfic següent es recullen les noves inversions per àrees.

“Estem posant els diners al carrer”, ha assegurat la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González (PSC). La regidora podemista, Marta Morell, ha destacat les inversions en matèria social i l’augment de dotació per fer front a les discriminacions contra les dones i el col·lectiu LGBTI. La sòcia externa del Govern, Lourdes Ciuró (Junts), ha considerat l’increment pressupostari com una “finestra d’oportunitat” per dur a terme “el projecte de ciutat” dels juntaires. Entre les propostes incloses, hi ha noves millores a la Gran Via, el hub de l’Esport i accions per impulsar la Capital de la Cultura Catalana 2024.

La nova despesa prové dels romanents del 2020, és a dir, de diners disponibles de l’Ajuntament de Sabadell. El Govern de la ciutat inverteix pràcticament la totalitat del seu marge d’inversió amb la incorporació d’aquests 11,8 milions. Queden, però, 1,55 milions d’euros per a futures inversions.

L’oposició creu que el Govern va tard

El xec regal per incrementar la despesa al comerç no arribarà fins a la tardor. Els grups municipals de l’oposició han criticat els retards en els ajuts al teixit econòmic. La portaveu adjunta d’ERC, Èlia Soriano-Costa, ha mostrat el seu desacord en els temps i les formes. “Estem davant d’una crisi social i trobem a faltar arribar a acords en aquest sentit. Cal més despesa pública”, ha reclamat. “Qüestionem l’impacte d’un xec que arribarà a l’octubre”, s’ha afegit Anna Lara (Crida). Ambdues formacions troben inexplicable l’augment de la despesa destinat a Smatsa, “una empresa que no compleix amb el servei”, segons Soriano-Costa.

Des de Ciutadans, José Luis Fernández s’ha mostrat preocupat per les previsions econòmiques de l’Ajuntament. Veu imprudent deixar només 1,55 milions disponibles per gastar davant de qualsevol contingència futura. “Quan vinguin vaques magres, què passarà?”, s’ha preguntat el regidor unionista.

2020: l’Ajuntament recapta 8 milions d’euros menys

La crisi Covid i les mesures municipals adoptades per la pandèmia –rebaixes en impostos i taxes, caiguda en la demanda a TUS, entre molts d’altres– han fet caure la recaptació a Sabadell. L’Ajuntament va ingressar 8 milions d’euros menys l’any passat (223,4 milions d’euros) arran de la pandèmia. Segons fonts municipals, l’endeutament de la ciutat se situa en el 48,98%, segons la liquidació pressupostària de l’any.

Tres de cada quatre euros d’inversions, sense executar

La Covid ha afectat els ingressos municipals, però també l’execució de noves inversions, la majoria obres públiques. “Estem en un any de pandèmia, hem estat paralitzats pel coronavirus”, ha reconegut la tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic, Montse González. L’Ajuntament ha executat un de cada quatre euros (26%) en obres el 2020, segons les dades d’intervenció econòmica de l’Ajuntament, en un “any inhàbil” per les restriccions de la pandèmia.

No executar les inversions es tradueix a retardar obres i actuacions previstes a la ciutat. I és precisament això el que preocupa els grups de l’oposició. “Els números canten. I no és cosa de l’oposició, és del Govern”, ha criticat el portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez. Nani Valero (Crida) ha considerat, en aquest sentit, que el Govern “ho excusa tot” amb la pandèmia.

Davant d’aquestes acusacions, des del Govern, González ha assenyalat la gestió anterior dels independentistes: “El 2020 hem executat 221 milions d’euros de pressupost, vostès el 2018 en van executar 209”. Junts també ha sortit en defensa de la gestió del Govern. La seva líder, Lourdes Ciuró, ha assegurat que “els ajuntaments fan el que poden” i dirigint-se a ERC i la Crida ha afirmat: “De lliçons les justes. Demanem responsabilitat i prudència. Som independentistes, però a Sabadell tenim altres problemes, de civisme, de neteja…”.

Així mateix, el regidor de Ciutadans José Luis Fernández ha assenyalat que l’Ajuntament també va tard a l’hora de pagar els serveis contractats a tercers: “Als proveïdors no se’ls paga fins tres mesos després”.

Sabadell activa 11,8 milions d’euros en inversions i ajuts més per al 2021

Comentaris
To Top