Publicitat
Ciutat

Sabadell activa 11,8 milions d’euros en inversions i ajuts més per al 2021

S’inclouen 1,6 milions d’euros per al xec regal per a comerç, bars i restaurants, un ajut indirecte per incentivar les vendes als establiments

El Govern de Sabadell preveu gastar 11,8 milions d’euros més el 2021. L’Ajuntament activa una partida extraordinària per respondre a la crisi del coronavirus. L’atur ha augmentat un 21% en un any a la ciutat i una cinquena part dels locals comercials de l’eix central han tancat. La despesa creixerà un 5,1% respecte al pressupost inicial de l’any: es passa de 233,4 milions d’euros a 245,1 milions, i l’increment es notarà en dues direccions: ajuts (destinats al comerç i als col·lectius socials més vulnerables) i noves inversions (obres públiques i millores en la neteja i la gestió de residus).

Entre les inversions més considerables figuren els 1,6 milions destinats a un xec regal per a comerç, bars i restaurants, un ajut indirecte per incentivar les vendes als establiments –s’entregaran 20 euros per gastar per família–. Es calcula que la mesura representarà més de 3 milions de retorn en el teixit econòmic de la ciutat un cop es posi en marxa després de l’estiu. En un altre ordre de coses, l’Ajuntament destinarà 1,3 milions d’euros més a polítiques socials. Un 75% (900.000 euros) seran prestacions econòmiques.

“No volem deixar ningú enrere”, ha destacat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que ha reconegut que amb la despesa extraordinària “no s’arreglarà la situació de tots” però sí que serà un ajut destacable per afrontar l’any. La proposta s’haurà de votar en un ple municipal extraordinari, en què previsiblement rebrà el suport dels grups municipals del Govern (PSC, Podem) i de Junts.

Sabadell té més marge ara que fa un any. El govern de l’Estat ha deixat en suspens les regles fiscals dels ajuntaments per als exercicis del 2020 i del 2021. Des de l’anomenada Llei Montoro –fa pràcticament una dècada–, els organismes locals patien moltes restriccions a l’hora de gastar. En el cas de Sabadell, l’Ajuntament s’havia vist obligat a guardar diners al calaix, fins al punt d’acumular un import disponible de 38,5 milions d’euros.

A continuació es detallen les inversions més destacades:

Ajut indirecte al teixit econòmic

D’entre totes les partides extraordinàries, la més important és la referent a desenvolupament econòmic i impuls administratiu (4,2 milions d’euros). Es reserven 1,6 milions d’euros per al xec que es repartirà a totes les famílies –20 euros cadascuna–. Es podrà gastar en comerços, bars i restaurants de la ciutat en una o múltiples compres.

Neteja i millora de l’espai públic

Es programen també un seguit de millores per a l’espai públic. 3,6 milions d’euros d’inversió en total. En aquest paquet s’inclouen 1,56 milions més per a la recollida i tractament de residus, així com 359.000 euros per al manteniment dels parcs i jardins i millores a la via pública, com l’accés del solar de l’Eix Macià o l’accés de vehicles al carrer de Júpiter (Can Feu). També es reserven 105.000 euros per adequar l’antic centre cívic de Torre-romeu.

Despesa social

Es destinaran 900.000 euros a prestacions econòmiques d’urgència social. A banda, també es finançaran entitats de tercer sector, com el Rebost Solidari, i se sufragaran els costos de l’alberg temporal del Molí de Sant Oleguer (170.000 euros extraordinaris). Entre les mesures socials, també s’han incorporat 160.000 euros en suplements per pagar els llibres escolars i 400.000 euros per a millores en escoles i instituts de la ciutat.

Publicitat
Comentaris
To Top