Publicitat
Ciutat

El 19% dels locals comercials al Centre, tancats

Un 5% menys de locals comercials al Centre de Sabadell respecte al 2019. Segons dades de l’Informe Covid-19 Gener-Setembre 2020, elaborat per l’Observatori dels Centres Urbans de la Fundació Comerç Ciutadà, la primera onada de la Covid-19 ha tingut un impacte directe en el tancament d’aquests locals: s’han perdut un 5% respecte al 2019. Al Centre, hi ha un 19% d’establiments tancats. A Ca n’Oriac, un 31%. Amb dades del mes d’agost, s’han censat 365 comerços a Ca n’Oriac i 992 al Centre.

Així, el primer efecte de la pandèmia hauria invertit l’estabilitat dels últims tres anys, on només un 14% dels locals estaven tancats. I la previsió no és optimista: “Tot apunta a una davallada major” en aquesta segona onada. L’informe mostra que aquesta caiguda ha estat més accentuada en les ciutats comarca respecte a la resta de nuclis urbans de Catalunya. També es desprèn que, en termes autonòmics, s’han produït davallades en tots els sectors a excepció dels establiments d’alimentació (+5%) i els serveis culturals (+3%).

Una evolució “no satisfactòria”

Segons l’enquesta de percepció empresarial, que s’ha dut a terme a comerciants de sis municipis catalans (Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Vic i Olot), l’evolució de les vendes durant el tercer trimestre van ser “no satisfactòries” per a un 59% d’enquestats. El 81% tancava l’exercici per sota dels resultats del 2019. En aquest sentit, Jordi Obradors, director de l’Observatori, avança que “hi ha un elevat grau d’incertesa”: Un 17,7% d’enquestats no saben si podran continuar amb la seva activitat després de la campanya de Nadal. I un 5,7% té clar que no continuarà.

“No hi haurà una bogeria comercial per Nadal”

Subjectes a qualsevol moviment de la Generalitat, però amb la certesa que aquest Nadal no hi haurà cap febre comercial. Josep Maria Porta, president de Sabadell Comerç Centre vaticina una campanya incerta que dependrà, en part, del govern català. “Sabem que funcionarà, però no hi haurà una bogeria comercial”, augura Porta, que lamenta que el comerç electrònic trepitja el local.

“El que està clar és que s’ha perdut múscul salarial”, continua Obradors: ERTOs, tancaments forçats… Del que no té cap dubte és que hi haurà una davallada del consum per la pèrdua general d’ingressos. “Hem de calcular les pèrdues salarials des del mes de març, la despesa familiar destinada al consum es veurà afectada”, explica. I afegeix que el tancament dels 800 bars i restaurants de la ciutat ha implicat una pèrdua de 32 milions d’euros en la facturació total.

Porta i Obradors coincideixen que els comportaments es veuran afectats de manera proporcional a les decisions del Procicat. “Si no hi ha possibilitat de competir, cal que l’administració busqui les fórmules”, referint-se a la “competència deslleial” de l’e-commerce que tributa a altres estats.

En aquest sentit, avancen que s’està redactant una moció per enviar a l’Ajuntament de Sabadell que demana que es posicioni al costat del petit comerç. “Volem que es prengui de referència l’actuació de l’alcaldessa de París“, que demanava als ciutadans que no compressin a Amazon.

L’aposta local per la digitalització

Transformar-se o morir. El trasbals que ha provocat la pandèmia en el petit comerç va més enllà de la incorporació de mesures. També ha accelerat la digitalització del comerç local, que “han incorporat la venda on-line“. En aquest sentit, Josep Maria Porta considera que les dues modalitats “s’han de complementar”. En aquest sentit, avancen que l’aplicació clicat.cat estarà en marxa a Sabadell a principis de 2021.

Es tracta d’un centre comercial virtual on es podran fer compres en línia als comerços locals. “És una combinació entre el món real i la venda on-line“, assegura Obradors, que agraeix la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell. Es tracta d’un aparador que funcionarà pel comerç local de tot el territori català.

Publicitat
Comentaris
To Top