Ciutat

El grau d’infermeria de la UAB tindrà seu a Sabadell

Una infermera al Taulí, en una imatge d'arxiu / VICTÒRIA ROVIRA

La Generalitat s’ha compromès a crear 600 places d’aquests estudis a tot el sistema universitari català, algunes de les quals aniran a la ciutat

Una infermera al Taulí, en una imatge d'arxiu / VICTÒRIA ROVIRA

A Sabadell es cursarà el grau d’Infermeria. Segons ha avançat a aquest diari l’actual rector de la UAB, Javier Lafuente, començarà a la Unitat Docent del Parc Taulí, on els estudiants aterraran per aprofundir en el camp pràctic després dels dos primers anys al Campus de Bellaterra. És una aposta que convertirà la ciutat en una de les seus universitàries d’aquests estudis més importants del país. I una primera passa perquè, si s’aconsegueixen fons per rehabilitar-lo, l’Artèxtil acabi  acollint tot el grau universitari, amb espais d’innovació i recerca.

Es necessiten més infermers. La Generalitat s’ha compromès davant dels rectors de les universitats catalanes a crear 600 noves places del grau a tot el sistema català, “conscients de la manca de places públiques”, expliquen fonts presents a la reunió. Encara faltarà determinar quantes n’hi correspondran a la UAB, però des del rectorat ja s’ha avançat que una part es destinaran, a banda de a la Unitat Docent de l’Hospital Germans Tries i Pujol, a Sabadell. És una decisió coherent amb la intenció, per part de la UAB i l’Ajuntament, de fortificar la presència universitària al barri de Covagonda, amb un projecte capdavanter per l’Artèxtil.

En aquest sentit, Lafuente explica que hi ha un equip municipal i un de la universitat que treballaran per aconseguir fons per rehabilitar l’antiga fàbrica tèxtil. A sobre la taula hi ha la possibilitat de demanar una partida dels fons europeus Next generation. La primera promoció d’estudiants d’Infermeria ampliada amb les noves places, al Campus de Bellaterra de la UAB, es posarà en marxa a partir del curs 2022-2023.   A la ciutat, arribarà quan s’hagin de traslladar a la Unitat Docent hospitalària.

Mentrestant, la demanda per cursar els estudis creix. En un any, del 2019 al 2020,  les sol·licituds a la UAB han crescut un 34%, una tendència que a l’alça que va començar el 2015. Unes 4.900 persones van marcar-ho com una opció l’any passat, de les quals 679 van establir-ho com a prioritat. A l’Autònoma, de cada 50 joves que volen cursar Medicina, n’hi ha 55 que volen fer Infermeria. Ara bé, només hi ha 540 places ofertes per la UAB, que en són menys que fa una dècada, quan n’hi havia 560.  Al Campus de Bellaterra, només n’hi ha 90. Amb la pandèmia, i la fugida de professionals a altres països on hi ha millor remuneració, s’ha evidenciat que cal eixamplar l’oferta universitària.

Més estudiants de medicina

La presència de la UAB a Sabadell també creixerà, en un període previst de dos anys, des del sector de la Medicina. La Unitat Docent del Parc Taulí acollirà més estudiants d’aquest grau.

El rector de la UAB ho ha confirmat després que s’hagi anunciat que la universitat integrarà completament les 60 places que fins ara compartia amb la Universitat Pompeu Fabra a la Unitat Docent de l’Hospital del Mar.

En total, l’Autònoma gestionarà 380 places del Grau de Medicina, que es reparteixen entre quatre hospitals catalans, que són el Parc Taulí, Sant Pau, la Vall d’Hebron i el Germans Trias i Pujol.

Comentaris
To Top