Ciutat

Tortugues de Florida posen en perill les cries d’ànec del parc de Catalunya

No és gens estrany tenir una tortuga aquàtica com a animal de companyia. Però, malauradament, hi ha molts compradors irresponsables que no se’n volen fer càrrec i, quan es fan grans, les abandonen al medi natural. Això hi provoca alteracions molt greus.

És el que està passant al parc de Catalunya, on s’han trobat les anomenades tortugues de Florida (Trachemys scripta), una espècie agressiva, no autòctona, que posa en perill l’estabilitat de l’ecosistema del llac. Des de sota l’aigua, ataquen les cries petites d’ànec per menjar-se-les.

Les tortugues invasores ataquen les cries d’ànec del parc de Catalunya / CEDIDA

Aquest tipus d’animal és carnívor i, principalment, s’alimenta d’animals aquàtics. Això no només posa les cries d’ànec, sinó totes les espècies que hi ha al llac del parc de Catalunya, que són una presa per a aquestes tortugues. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat alerten que aquest tipus de tortuga, que s’expandeix per culpa de l’alliberament continu de particulars, té un fort impacte.

Provoca el desplaçament d’espècies autòctones i altera l’estructura de la vegetació. A més, és una font transmissora de malalties i paràsits a tortugues natives i altres espècies. També, apunten des de la Generalitat, és un potencial vector de salmonel·la.

El ‘boom’ de les tortugues

La tortuga de Florida es va introduir a Catalunya a causa del comerç d’animals exòtics. Fa entre 20 i 60 centímetres i té una taxa destacada a cada costat del cap. Abans de la seva prohibició, se’n van comercialitzar a Catalunya unes 250.000 cries l’any. Entre el 1989 i el 1997 hi va haver una exportació des dels Estats Units de més de 52 milions exemplars, la major part cap a Europa.

Comentaris
To Top