Ciutat

La Cambra de la Propietat s’oposa a prorrogar la llei per regular el lloguer

Construcció d'un bloc de pisos a Sabadell / LLUÍS FRANCO

L’Ajuntament ha sol·licitat a l’Agència Catalana de l’Habitatge que el preu del lloguer de Sabadell es continuï regulant segons l’índex de la Generalitat, que en fixa el topall. És una decisió que la Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i la Comarca titlla de “mala notícia” per al sector, ja que considera que “desincentiva els propietaris a posar a disposició els seus habitatges”.

Els efectes de la llei, segons el gerent de la Cambra, Jaume Torras, es notaran en els pròxims anys: “És una expropiació indirecta. Els propietaris no reben cap compensació, ni tan sols una reducció de l’IBI. El parc d’habitatges de Sabadell envellirà”. Torras sosté que, de la manera com la llei regula el preu màxim dels habitatges, els propietaris desistiran de fer obres i reformes, ja que la inversió no es pot repercutir en el preu del lloguer.

D’altra banda, des de la Cambra creuen que la llei està perjudicant aquells petits propietaris que adquirien un pis per posar-lo a llogar i treure’n “estalvis”.

Un any de la llei

La llei de regulació aprovada al Parlament de Catalunya complirà un any, tirada endavant el setembre del 2020 amb els vots d’ERC, Junts, Comuns i CUP. La seixantena de municipis que n’han estat afectats, entre els quals Sabadell, han de manifestar si hi volen continuar adherits. Són aquells municipis que es consideren àrees on el mercat de l’habitatge és tens, on les llars destinen més d’un 30% dels ingressos al lloguer. La sol·licitud de Sabadell està previst que s’aprovi en el ple municipal del mes de juliol.

Barberà, Cerdanyola o Montcada i Reixac també sol·liciten mantenir la regulació de preus, mentre que Sant Quirze i Palau-solità i Plegamans no són municipis on es fixa el preu del lloguer, però els ajuntaments han demanat formalment que s’hi apliqui la llei. Terrassa i Castellar del Vallès, també zones on el mercat de l’habitatge és tens, a finals de la setmana passada no havien sol·licitat continuar fixant els preus.

En qualsevol cas, el Govern Central, com a Sabadell format per socialistes i Podem, ha presentat un recurs d’inconstitucionalitat de la llei de regulació catalana davant del Tribunal Constitucional. No l’ha suspesa, però sí que n’ha impugnat alguns dels articles perquè, segons va expressar la ministra portaveu, María Jesús Montero, xoquen amb les competències estatals. PSOE i Podemos estan negociant una llei estatal d’habitatge, amb la intenció de presentar-la abans d’aquest estiu.

Comentaris
To Top