Ciutat

Arquima construeix el primer bloc de pisos de fusta de Sabadell

Una promoció privada de tres habitatges es convertirà a la tardor en el primer bloc de pisos construït amb fusta de Sabadell. L’obra, al carrer del Montseny, 95 (la Creu Alta), va a càrrec de la constructora Arquima, especialitzada en la construcció amb aquest material i amb seu a Sant Andreu de la Barca. Els nous inquilins, tots membres d’una mateixa família, disposaran dels domicilis a la tardor, quan es preveu acabar les obres. Arquima és l’empresa que ja va aixecar el primer edifici de fusta de Barcelona i també de les balears, entre altres fites aconseguides en el sector.

Façana de l'edifici, al carrer del Montseny / VICTÒRIA ROVIRA

La fusta. És el material de moda, la tendència del moment en el món constructiu. I és que és l’únic que ara mateix permet donar compliment a les directrius de la Unió Europea, que passen perquè tots els nous edificis tinguin un consum energètic pràcticament nul, el que es coneix com a nZEB (near Zero Energy Buildings). Respecte a un edifici tradicional més antic pot arribar a consumir un 90% menys d’electricitat, mentre que respecte un edifici més nou -que segueixi les indicacions del darrer Codi tècnic de l’edificació-, la reducció pot ser de la meitat del consum, un 50%. Seran de fusta els nous pisos de protecció oficial de l’Ajuntament a la carretera de Barcelona i a la Creu Alta, així com les dues cases Blauhaus del despatx sabadellenc SausRibaLlonch. I aquest nou edifici creualtenc. “Només treballem amb fusta”, assenyala el CEO d’Arquima, José Antonio González, que quan fa 15 anys va apostar per les qualitats d’aquest material anys enrere no va dubtar en què seria el futur.

2.

Màxima eficiència i sostenibilitat. González destaca que la fusta “té una petjada de carboni negativa i fa estalviar una quantitat molt important de CO2”. Això s’aconsegueix amb la suma de diferents factors. D’una banda, Arquima posa en valor el sistema constructiu industrialitzat, de manera que les façanes arriben a l’obra fetes, amb tots els detalls i només es tracta de posar-les al seu lloc. El transport també juga un paper clau, ja que “pots omplir els camions sense portar aire”, descriu el CEO d’Arquima, perquè en comptes de portar una gran biga de formigó per vehicle, pot portar diferents i grans làmines de fusta en el mateix camió, aprofitant al màxim l’espai de càrrega. Tenint en compte, a més, que la fusta pesa menys que el totxo o el ciment i és més fàcil de maniobrar.

Publicitat

L'estança principal d'un dels habitatges / VICTÒRIA ROVIRA

Les construccions d’aquestes característiques, que es denominen passives, busquen el menor consum energètic, que és la principal despesa de la llar, mitjançant un bon aïllament, evitant els ponts tèrmics de diferència de temperatura i controlant que no hi hagi pèrdues d’aire. José Antonio González detalla que “a l’hivern aprofitem molt la calor del sol perquè entri ala casa i no surti, i a l’estiu fem un bon control solar amb l’aïllament perquè no entri l’escalfor”. Així s’aconsegueix que amb un sistema de ventilació mecànica sense necessitat d’obrir les finestres es pugui gaudir d’una temperatura agradable dintre la llar.

3.

Més rapidesa. Aquest edifici es preveu que estigui fet en sis mesos, des de l’inici del disseny fins que es doni per acabat, un any menys aproximadament del que es trigaria a fer amb ciment i totxo. El sistema constructiu industrialitzat d’Arquima permet afinar al mil·límetre com serà l’edifici, i evitat així desviacions de temps i de costos. El projecte passa un mes a fàbrica, es va muntar fa unes setmanes en deu dies i ara queden entre tres i quatre mesos per acabar d’enllestir l’edifici. En aquests moments l’estructura està pràcticament acabada i ja s’està treballant en les instal·lacions.

Per facilitar aquesta feina, per això s’han fet falsos sostres amb bigues de fusta que es tapen després amb pladur per facilitar la instal·lació dels sistemes de ventilació i il·luminació, per exemple. José Antonio González lamenta que independentment del sistema constructiu, el que ha demanat més temps ha sigut la llicència d’obres de l’Ajuntament: “una odissea”.

/ VICTÒRIA ROVIRA

/ VICTÒRIA ROVIRA

/ VICTÒRIA ROVIRA

La fusta agafa força entre l’obra nova sabadellenca

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top