Publicitat
Ciutat

Els passatgers tornen a les andanes de Sabadell

El perllongament de les estacions ha impulsat la mobilitat a Sabadell

Un tren dels FGC / CEDIDA

Més afluència, més recuperació. Les cinc estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de Sabadell recuperen els seus passatgers durant el primer semestre del 2021 i ja s’han validat 1,2 milions de viatges des de l’inici d’any, 203.852 validacions més (+19,2%) respecte a l’any Covid, tot i que encara no assoleix els nivells pre-pandèmics (-35%).

FGC enfila la seva recuperació coincidint amb el quart aniversari del perllongament del metro del Vallès, amb la inauguració de tres estacions: Sabadell Nord, Sabadell Parc del Nord i La Creu Alta. I uns resultats agredolços: si bé la companyia ferroviària sumava 1.612.820 viatges més en FGC des del 2017 fins al 2019 (+73,7%), la pandèmia –quan es van patir davallades superiors a la meitat dels usuaris– va frenar en sec aquest creixement. 

El 2020 es tancava amb 2,1 milions de viatges, pràcticament la mateixa xifra que el 2016 (+2,4%), abans del perllongament de les estacions. No obstant això, les expectatives són optimistes i la companyia té previsió de recuperar progressivament les xifres prèvies a la pandèmia.

“La previsió és que, fins al 2022, no es recuperin les xifres pre-pandèmia”, indica en declaracions al D.S. Pere Calvet, director general d’FGC. Calvet afegeix que durant aquest últim trimestre “la demanda es va recuperant i ho farà encara més després de l’estiu”. 

Les noves estacions, “tot un èxit”

El perllongament de les estacions a Sabadell traçava un nou tram de 3,7 quilòmetres de longitud, connectava la ciutat en un traçat de nord a sud i l’enllaçava amb Rodalies de Renfe, fins aleshores desconnectats. Les parades que s’inauguraven ara fa ja quatre estius –Sabadell Nord, Sabadell Parc del Nord i La Creu Alta– condensen el 48% del total d’usuaris d’FGC a Sabadell aquest any, segons les últimes dades.

L’any 2020, aquestes estacions van absorbir 1,03 milions de viatges, que suposava més de la meitat de les validacions a Sabadell. El primer semestre del 2021 s’ha tancat amb 607.940 validacions a les tres parades. Tot i això, Sabadell Plaça Major continua liderant el rànquing d’usuaris, amb 735.116 milions de viatges l’any 2020 i 436.363 el que va de 2021.

El perllongament ha suposat un impuls dels viatges en tren a la ciutat: el creixement ha estat progressiu des del 2017, quan els viatges creixien un 31% en un any, fins al 2019, quan pràcticament es doblaven les xifres del 2016. Unes dades contra tot pronòstic: “Han estat molt més generoses del que esperàvem, el perllongament ha estat un èxit”, sostenen al D.S. fonts de la companyia.

Els perllongaments de Sabadell i Terrassa havien de captar un 25% més d’usuaris, però ambdós han aconseguit incrementar fins a un 70% els viatges en ferrocarrils, fins abans de la pandèmia.

El nord, a set minuts del Centre

L’ampliació també ha tingut el reconeixement del veïnat que, quatre anys després, continua celebrant la construcció de les estacions, malgrat que “les obres [que es van allargar més d’una dècada] van ser molt dures”, recorda el veïnat de la zona. Sabadell Parc del Nord permet connectar el nord a set minuts del Centre: “Hem guanyat rapidesa en el trajecte i fa atractiu el transport públic”, destaca Josefa Román, una comerciant del barri de la Plana del Pintor.

Per poder agafar els Ferrocarrils abans del 2017, els veïns s’havien de traslladar a peu fins a l’estació de Plaça Espanya de Rodalies direcció Sabadell Centre. I caminar fins a l’estació d’FGC. L’altra opció era viatjar en autobús fins al Centre.

Malgrat que és l’estació amb el nombre més baix d’usuaris de Sabadell (275.141), és la que millor ha aguantat el cop durant el 2020: ha patit la menor davallada d’usuaris, amb una caiguda del 36% de les validacions, deu punts percentuals per sota de la Creu Alta, Can Feu - Gràcia o Sabadell Centre.

Objectiu: més freqüències

L’estiu del 2022 Sabadell celebrarà el cinquè aniversari del perllongament amb un tren d’FGC cada cinc minuts en hora punta (dos minuts i mig a Sant Cugat) i cada deu minuts en hora vall, quan es preveu que ja s’hauran recuperat els usuaris pre-pandèmia. Fins aleshores, s’estan incorporant a la flota de la línia del Vallès 15 nous trens que permetran passar d’una capacitat de 80 milions de viatges anuals a 110, un increment de 30 milions de validacions anuals. 

Però la companyia ferroviària té també reptes al territori. L’associació FEMvallès planteja intercalar trens per agilitzar el viatge en tren: “Proposem intercalar el servei i que no tots els trens s’aturin a les estacions menors entre Sant Cugat i Barcelona, perquè així el servei serà més ràpid”, exposa Manel Larrosa, vocal de l’associació vallesana.

També veu l’ampliació de les freqüències de la línia del Vallès com “una oportunitat per captar més usuaris” al transport públic en combinació amb els autobusos urbans. Larrosa apunta a dues reivindicacions que continuen sobre la taula: l’extensió de la línia fins a Castellar del Vallès, un municipi “amb molta demanda i sense connexió” i la connexió entre FGC i la línia R8 de Rodalies amb dos intercanviadors a Volpelleres i a l’Hospital General de Sant Cugat. 

El debat està sobre la taula. Mentrestant, la recuperació ja es consolida. Pròxima parada: un servei de metro i sense horaris.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top