Oci i cultura

L’Esbart Sabadell Dansaire farà per FM el Ball de la Bola a la plaça de la Sardana

El repte és que la copa no caigui / M. COMAS

Tornen a plaça. L’Esbart Sabadell Dansaire també serà a la Festa Major amb la seva tradicional actuació del Ball de la Bola. Tindrà lloc el diumenge 5 de setembre, tal com l’entitat ha publicat a xarxes socials.

Enguany, i a causa de la situació pandèmica, l’actuació serà descentralitzada. En comptes de sortir de la Casa Duran i interpretar-se a la plaça de Sant Roc, la comitiva es concentrarà a Fira Sabadell. Allà es trobaran les parelles guanyadores dels anys anteriors i representants d’entitats.

El seguici sortirà des d’allà a les 18.15 h per arribar a la plaça de la Sardana a les 18.30 h i donar pas a l’actuació. Serà llavors quan els de la bola encetaran el ball. 

Beguda del segle XIX

L’Esbart Sabadell Dansaire va recuperar per a la ciutat el 1997 la beguda de la bola que cita Joan Sallarès i Castells a la seva obra A l’ombra del campanar (1970). 

Aquesta beguda es bevia per la Festa Major a finals de segle XIX i consistia a barrejar en una gran sopera cervesa i gasosa amb bolado al mig. El bolado és una pasta ensucrada que es compon bàsicament de sucre i clares d’ou. Sovint es feia servir com a refrescant barrejant aigua i un bolado. Finalment, tot plegat es rega amb rom. 

D’aquesta beguda pren nom el ball i és la protagonista de la tercera part del Ball de la Bola, que pren com a punt de partida el Ball dels Hereus que cita Marian Burguès en el seu Sabadell del meu record. 

Fira sabadell acollirà la Cultura Popular

L’entitat Cercavilejant Sabadell ha donat a conèixer que les entitats de la Cultura Popular de la ciutat s’aplegaran al recinte de Fira Sabadell. “Cada dia s’hi podrà veure actuar alguna de les figures o totes juntes”, anuncien a les xarxes socials. També se celebrarà el Seguici de Sabadell. Així mateix, la Coordinadora de Gegants de Sabadell farà la Sabaflaix Gegant. També hi haurà la Cercavila de Festa Major i tallers infantils. No faltaran les mostres de balls, com les Sardanes, el Ball del Rodet i la Bobina, el Ball de la Bola. 

Hi estan cridats a participar l’Esbart Sabadell Dansaire, Sentinelles Arkemis, els Gegants de Covadonga, el nou i flamant Lleó de Sabadell, les Forques de Can Deu, els Gegants de Gràcia, els Bastoners de Sabadell, el grup sardanista Mirant al Cel, els Gegants de Sabadell, les Granotes del Ripoll, les Bruixes del Nord, la Banda de Música de Sabadell, la Llar del Vent, el Ball de Gitanes, el Ball de Diables i els Gegants del Rodal, entre d’altres. 

Comentaris
To Top