Oci i cultura

Tal dia com avui: “Vaig córrer cap al telèfon: el mur de Berlín havia caigut”

Tal dia com avui, 9 de novembre, es va produir l’anomenada caiguda del Mur de Berlín. I ja en fa 32 anys. Una efemèride que es recorda arreu d’Occident i de la qual un sabadellenc n’ha investigat en el darrer temps. Ell és Pere Cardona (Sabadell, 1968) qui ha publicat aquest setembre Osos, átomos y espías. Es tracta d’un prolífic assaig en què recull el decurs de bona part de la història del segle XX: des de la 2a Guerra Mundial fins a les darreries de la guerra freda.

Justament, una d’elles és la de Ricardo Ehrman, el periodista italià que tal dia com avui, 9 de novembre del 1989– cobreix la cèlebre roda de premsa en què Günter Schabowski explica la nova política de visats per travessar la frontera berlinesa. “Es podrà tornar de la RFA sense necessitat de visat”. “I des de quan?“, li demana Ehrman. “Doncs”, balbuceja Schabowski, “no està escrit, però segurament des d’aquest moment”.

Cardona explica la importància històrica de l’instant. “Com que la televisió nacional estava retransmetent la roda de premsa, tot el país ho va veure. Així que la gent es va llançar cap al mur”. L’impacte va ser tan gran que el mateix ambaixador italià li va dir a Ehrman: “No saps el que has fet!“. Ehrman, a més a més, va aconseguir molta popularitat, fins al punt que l’aturaven pel carrer, el victorejaven…

Fotografia de la cèlebre roda de premsa en la que es va produir el diàleg / DS

Fa un any, durant la redacció d’Osos, átomos y espías, Riccardo li va confessar: “De seguida vaig comprendre el significat de les seves paraules i vaig córrer cap al telèfon per a transmetre la notícia: el mur havia caigut”.

Espies entre bastidors a la guerra freda

Comentaris
To Top