Ciutat

Vimusa rebrà 2,4 milions d’euros per fer habitatge social a Sabadell a partir del 2022

Les obres per fer dues noves promocions d’habitatge públic a Sabadell començaran el 2022, si es compleixen les previsions. L’avantprojecte dels pressupostos municipals inclou una injecció de capital de 2,4 milions d’euros per a l’empresa pública Habitatges Municipals de Sabadell (Vimusa) condicionada a la construcció de noves promocions de pisos. 

L’Ajuntament –a través de Vimusa i Sabadell Lloguer Social– vol treure les excavadores i construir dues fornades d’habitatge públic a Can Gambús. Es tracta de 213 pisos de nova construcció. La primera pedra es col·locarà l’any vinent, segons avança al Diari el regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés. Ja el 2023, es volen posar les bases del complex de gent gran i dels pisos protegits de la Roureda. Les noves promocions s’afegiran a les que ja s’estan construint a la carretera de Barcelona i al carrer de Francesc Layret. 

Els pisos socials de la carretera de Barcelona / VICTÒRIA ROVIRA

En els pressupostos del 2022 també s’inclou una partida destinada a la rehabilitació d’habitatges. En concret, es reserven 343.300 euros –procedents de fons europeus– per a millores en els antics edificis dels mestres, situats als carrers de Florit, Balaguer, i Francesc Izard, entre d’altres.

104 milions d’euros en pisos

La inversió prevista en habitatge social per als propers anys –tant en construcció com en projecte– s’eleva als 104 milions d’euros, una quantia molt elevada: és l’equivalent a la meitat del pressupost anual de la ciutat. Per això, l’Ajuntament opta pel cofinançament a través de Vimusa i les seves ampliacions de capital (11,5 milions des del 2019), dels possibles acords de l’Ajuntament amb l’Institut Català de Finances (ICF) i el Banc Europeu d’Inversions, que actualment s’estan negociant, i de les subvencions que atorga l’Agència Catalana de l’Habitatge.

“El nostre compromís i una de les polítiques centrals del mandat és fer nou habitatge, i no ho farem sols: volem fer pisos amb altres administracions i a través de la col·laboració publicoprivada”, apunta Cortés. L’objectiu final és incrementar un 34% el parc públic municipal actual fins a arribar a més de 2.000 pisos socials. 

La darrera promoció construïda a Sabadell es remunta a fa una dècada –es va executar entre 2009 i 2013–. En aquest sentit, existeix un consens social i polític sobre el dèficit en habitatge públic a la ciutat: el Govern quadripartit (2015-2019) va iniciar els tràmits amb l’aprovació del Pla local d’habitatge i l’executiu actual ha ampliat les previsions per arribar al mig miler d’habitatges públics nous.

La crisi del material eleva el cost

La falta de matèries primeres i de materials de construcció vinculada a la crisi Covid condicionaran les properes promocions d’habitatge, segons expliquen fonts municipals. L’edifici de la carretera de Barcelona –construït amb fusta per qüestions de sostenibilitat– es va contractar amb un cost de 950 euros el metre quadrat fa poc més d’un any.

En l’actualitat, la mateixa tècnica sortiria un 26% més cara, fins a arribar als 1.200 euros. “Haurem de revisar el mètode de construcció perquè no es dispari i sigui viable”, assenyalen des del consistori.

L’estructura del primer edifici de fusta de l’Ajuntament, acabada

Comentaris
To Top