Publicitat
Ciutat

Denuncien que el Vallès ha perdut 17.000 hectàrees agrícoles en els últims 40 anys

Una finca del Parc Agrari en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

Preservar el medi agrarifomentar l’espai natural a la comarca. Amb aquest objectiu neix el Pla Agrari del Vallès (PTSAEV), que busca preservar el sòl i l’activitat rural del Vallès. Es tracta d’una iniciativa que han impulsat entitats ambientalistes i agràries com l’ADENC, l’Agrària Vallès, Unió de Pagesos, Agroterritori i  Via Vallès.

Segons dades que han presentat les entitats en roda de premsa, el Vallès ha perdut un el 47% dels espais naturals d’ús agrari en els darrers quaranta anys (17.000 hectàrees). Amb tot, encara romanen prop de 19.000 hectàrees d’espais agrícoles. “És un patrimoni natural de la comarca i també un espai de feina per part de la població”, apunta Manel Cunill, director de l’Agrària Vallès. Ho consideren “clau” per dotar de personalitat el Vallès.

També Joan Carles Salles, president de l’ADENC apunta que “els dos vallesos són les comarques amb més espai d’ús agrari i forestal” i considera que cal protegir aquests espais. “No som perifèria metropolitana, tenim un projecte territorial”, diu. Des de la Unió de Pagesos, Jordi Rosàs, afegeix que “cal dotar d’eines que dotin de seguretat jurídica” a l’activitat agrària per estimular “noves incorporacions” a l’activitat a la terra.

Les entitats assenyalen que  la Generalitat de Catalunya aprovava el 2010 el Pla Territorial Metropolità de Barcelona (PTMB) on s’especificava el compromís legal d’impulsar la figura d’un Pla Director Urbanístic de la Plana agroforestal del Vallès. “Encara està pendent de desenvolupar aquesta figura d’ordenació al Vallès”, apunten. Amb tot, la iniciativa busca incidir sobre les polítiques públiques per conservar aquests espais, protegir l’activitat i impulsar-la.

Publicitat
Comentaris
To Top