Ciutat

Pla de set milions d’euros per reformar els Merinals

Merinals és més a prop. L’Agència Catalana de l’Habitatge i l’Incàsol, organismes dependents de la Generalitat de Catalunya, planegen una inversió de set milions d’euros en una transformació global del barri. Segons ha pogut saber el Diari, el pla inclou la rehabilitació dels edificis amb deficiències estructurals, la instal·lació d’ascensors i una reforma integral de l’espai públic.

Si hi ha acord entre les parts, està previst que les obres comencin a finals d’any o a principis del 2023. Entre tràmits i execució de les obres, els blocs i l’entorn estarien reformats el 2025, segons asseguren fonts coneixedores de la proposta. 

Imatge aèria del polígon d'Arraona - Merinals / Lluís Franco

Imatge aèria del polígon d’Arraona – Merinals / Lluís Franco

El pla s’ha presentat als veïns dels 170 habitatges afectats, en una reunió celebrada entre totes les parts implicades. Un informe independent del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) va dictaminar que els immobles s’havien de rehabilitar, en contra del criteri dels veïns, que exigien enderrocar els edificis actuals i construir-ne de nous.

Els problemes d’habitatge al polígon Arraona-Merinals podrien desencallar-se després de dècades de lluita veïnal. Els edificis, construïts a finals dels anys cinquanta, tenen múltiples problemes des dels seus orígens: bigues amb ciment aluminós, humitats, falta de ventilació, problemes a la coberta i en els subministraments, despreniments a les façanes i problemes d’accessibilitat i seguretat. O el que és el mateix, la manca d’ascensors i d’escales en condicions.

Les 170 famílies afectades pels problemes demanaven edificis de nova construcció sufragats amb diner públic, tal com es va fer en dos dels immobles estrenats el 2019. La solució, però, implica rehabilitar-los. El cost de rehabilitar i posar els ascensors és assumible (7 milions d’euros) en comparació amb la construcció d’uns de nous que, segons els tècnics, ascendiria a uns 11 milions d’euros. 

Així doncs. Quina és la proposta realitzada als veïns? I és més: què i com es farien les obres?

Rehabilitació dels blocs

1,7 milions d’euros

L’objectiu principal, la rehabilitació dels blocs amb deficiències, s’aborda amb una inversió d’1,7 milions d’euros. Segons el pla, la Generalitat traspassaria els diners a la regidoria d’Habitatge, i seria l’Ajuntament qui fes arribar els ajuts als veïns per a les reparacions. Entre les millores, es preveu la correcció de les humitats i del mal estat de les bigues i les cobertes, i millores a les instal·lacions de gas i electricitat.

En aquesta partida s’han inclòs els problemes estructurals conjunts presentats pels veïns, no els conflictes particulars, estimats en uns 500.000 euros.

/ LLUÍS FRANCO

Ascensors i rampes

2,7 milions d’euros

Un dels altres problemes enquistats és la falta d’accessibilitat als immobles. S’instal·laran catorze ascensors i rampes a l’exterior dels immobles amb un cost estimat de 2,6 milions d’euros. 

L’Agència Catalana de l’Habitatge en finançarà el 60%, mentre que el 40% restant l’hauria de sufragar els veïns: 6.270 euros per família, 1,1 milions d’euros en total. Fonts coneixedores de la proposta assenyalen que hi haurà crèdits o ajuts al 100% per a les famílies vulnerables a càrrec de l’Institut Català de Finances (ICF).

Entorn més verd

2,6 milions d’euros

L’Incasòl es compromet a remodelar l’entorn dels edificis, actualment en un estat decadent. La intenció és posar una nova àrea de jocs, decorar el barri amb llambordes i zones verdes. Així, es renovarà tot l’àmbit situat entre els carrers de la Palma, Tenerife, Brasil i Argentina. També es reserva un espai per a un futur equipament de l’Ajuntament [vegeu mapa interactiu]. 

“Estem fent tot el possible”

La Generalitat i l’Ajuntament han mostrat sintonia davant la proposta presentada als veïns. “Creiem que es posen les bases per a trobar una solució”, afirma el director de l’Agència Catalana de l’Habitatge, Jaume Fornt, que destaca “l’esforç important” de la inversió.

Estem fent tot el que està en les nostres mans per fer costat al veïnat“, assegura l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que està “convençuda” que amb el suport de la Generalitat es podran arreglar els problemes del barri. Hi coincideix el regidor d’Habitatge, Eloi Cortés, que considera que el pla és un “bon punt de partida” per resoldre la situació dels Merinals, ja que resol les deficiències amb un cost “mínim” per als veïns.

Sobre l’alternativa de fer nous pisos, com es va fer en els dos primers blocs, considera que cal tenir en compte diferents condicionants: l’informe tècnic que ho desaconsellava i el cost econòmic. “Ha canviat el context i els recursos disponibles. No podem comparar les decisions de fa uns anys amb les d’ara”, conclou.

Els veïns dels Merinals presentaran una contra-proposta: “És un nyap”

Comentaris
To Top