Ciutat

El restaurant Casa Fuster, en ruta cap Ucraïna per acollir 120 refugiats

El Víktor i en Roman són dos treballadors de Casa Fuster nascuts a Ucraïna / LLUÍS CLOTET

L’establiment sabadellenc ha mobilitzat dos autocars que portaran tota mena d’ajuda humanitària

El Víktor i en Roman són dos treballadors de Casa Fuster nascuts a Ucraïna / LLUÍS CLOTET

Sabadell torna a ser punt de sortida d’un viatge en direcció Ucraïna. Per segon cop en menys d’una setmana, la ciutat envia un nou comboi a la frontera del país en guerra. El restaurant Casa Fuster ha mobilitzat dos autocars que portaran tota mena d’ajuda humanitària –aliments, roba, medicaments, entre d’altres– amb destí Ucraïna. Menjar i productes bàsics per als qui encara esperen a la frontera i un bitllet d’anada per a més de 120 persones que han fugit de l’horror de la guerra.

“Tenim previst fer més viatges, ho necessiten”, assegura el director general de Casa Fuster, Salvador Fuster. Si bé avui un dels autocars amb 75 places disponibles farà ruta fins a la frontera de Polònia amb Ucraïna, s’ha previst que al llarg de la setmana surti un altre autocar, amb 48 places, per acollir més refugiats.  El seu destí encara és incert, però els organitzadors avancen que els refugiats es repartiran per tot el territori. “Anirem sobre la marxa, es gestionarà cada cas de forma particular”, apunta el director general. De moment, s’està gestionant l’entrada a l’Estat. 

La iniciativa va cuinar-se dins del mateix restaurant. En Roman i el Viktor són dos treballadors de Casa Fuster, d’origen ucraïnès, que viuen molt de prop la situació que enfronta ara el seu país. “Els vam veure molt afectats, i en aquell moment van decidir que havíem de mobilitzar-nos”, afegeix Fuster. Si bé a l’inici van fer una crida a recaptar material, aliments i medicaments  per a les víctimes de la guerra, dies després es van decidir a organitzar el seu propi viatge. 

El director general de Casa Fuster apunta que les mostres de solidaritat han desbordat el magatzem que s’havia previst en un moment. Empreses a títol individual, comerços del mercat de Campoamor, l’associació de veïns d’Espronceda i altres botigues de Sabadell han cedit quilos i quilos de productes al restaurant. “Hem hagut de buscar un nou magatzem per a aquests productes”, sosté Fuster. Una mostra de la solidaritat sabadellenca amuntegada en capses de cartó i un viatge d’anada i tornada de pràcticament 5.200 quilòmetres. 

L’Hotel Verdi acull refugiats

L’Hotel Verdi de Sabadell allotja alguns dels refugiats d’Ucraïna que han arribat a la nostra ciutat. Des del grup Catalonia expliquen que l’establiment sabadellenc s’ha ofert a acollir aquestes persones, tot i que no n’ha facilitat més dades i no ha transcendit més informació. Segons ha pogut saber el Diari, hi ha menors d’edat entre les persones allotjades.

No és el primer cop que l’hotel es transforma davant l’emergència social: durant la pandèmia, el Departament de Salut va activar el Verdi com a equipament social per acollir persones amb Covid que no puguin fer un aïllament domiciliari.

Els refugiats ucraïnesos del comboi de Sabadell comencen una nova vida a la ciutat

Comentaris
To Top