Oci i cultura

Arts marcials japoneses: tradició i valors a la Fira Sakura Matsuri

Paradeta d'Aikido / VICTÒRIA ROVIRA
Paradeta d'aikido / VICTÒRIA ROVIRA

Els dos contrincants es troben l’un davant de l’altre amb les katanes a punt per al combat, el públic ben atent observa l’escena. De sobte, un dels lluitadors es llança cap a l’altre i el toca amb l’espasa, ha guanyat i entre els aplaudiments saluda als seus observadors.  Aquesta ha estat una de les exhibicions de kendo, una de les arts marcials japoneses que aquests dies es poden gaudir a la Fira Sakura Matsuri de Sabadell.

El kendo, juntament amb l’aikido i el judo, de les quals també s’han fet exhibicions, formen part de les arts marcials anomenades Budo, una evolució de les antigues tècniques de lluita anomenades Bujutsu. Tot i semblar esports violents, sorprèn descobrir que la seva finalitat és dissuasiva i busca que l’adversari descarti la confrontació física. “Les arts marcials han fet una gran aportació a l’educació de les persones gràcies al concepte japonès d’harmonia i seguretat”, així ens ho explica el sensei Salvador Chaves, de la secció d’aikido del Club Natació Sabadell, qui destaca com aquest esport és una bona manera de transmetre valors. “T’ensenya autodefensa, amb l’aikido la victòria absoluta no existeix”.

Aikido 2 / VICTÒRIA ROVIRA

Fotos antigues d’Aikido / VICTÒRIA ROVIRA

Una de les altres marcials que s’ha pogut observar és el kendo, esport que pot tenir algunes similituds amb l’esgrima i es practica amb katanes de fusta juntament amb unes armadures, anomenades Bogu, que poden arribar a pesar 8 quilos. “És un esport poc conegut, així que haver-lo portat a la Fira és un gran èxit”, explica Noemi Funakawa, del Club Kendo Ryoshinkai. Funakawa també comenta el caràcter no-bel·ligerant del kendo: “Es basa en tècniques que semblen ofensives, però busca la victòria sense atacar”.

Combat Kendo / DAVID RIGOLA

Combat de Kendo / DAVID RIGOLA

La Fira Sakura Mitsuri també ha comptat amb combats de judo, un esport que és molt més conegut pel públic que els dos anteriors.  Núria Castañeda, del Gym Vallès, defineix la disciplina: “És una art marcial que cada cop té més tirada entre la gent, sobretot infants”. Castañeda també en destaca els seus valors i el seu component d’autodefensa, ja que al judo està prohibit pegar-se.

Combat judo /VICTÒRIA ROVIRA

Combat de judo / VICTÒRIA ROVIRA

Tot i practicar arts marcials diferents, els tres entrevistats han destacat molt els valors que es transmeten, així com la satisfacció de poder participar en un esdeveniment com aquest a la ciutat i que permet continuar enfortint els vincles culturals, filosòfics i gastronòmics entre Sabadell i el Japó.

Comentaris
To Top