Ciutat

Creu Roja Sabadell: testimoni de la història de la ciutat els últims 120 anys

Una voluntària de la Creu Roja, durant la pandèmia / cedida (creu roja)

Creu Roja Sabadell va fundar-se el 1902 a la ciutat. Repassem les claus històriques de l’entitat

Una voluntària de la Creu Roja, durant la pandèmia / cedida (creu roja)

En silenci, però sempre a primera línia. A primera línia de guerres,  atemptats, de les cues de la fam, de catàstrofes naturals. A primera  línia per atendre, també, els grans invisibles de la societat. Creu Roja Sabadell fa 120 anys que treballa a la nostra ciutat sense fer gaire soroll, però  ha estat testimoni directe de la història que ha marcat Sabadell. Repassem les claus de l’entitat coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Creu Roja, que s’ha celebrat aquesta mateixa setmana.

1. Moments històrics

Fundada l’any 1902 Sabadell –la nostra ciutat va ser dels cinc primers municipis de Catalunya on es va instal·lar la Creu Roja–, va bolcar-se de ple en la seva primera gran tasca: atendre les conseqüències humanitàries de la Setmana Tràgica el 1909. A Sabadell van produir-se 7 morts i  16 ferits. Anys més tard, l’entitat es trobava davant d’un altre  repte: la vaga general del 1917, quan es van muntar tres hospitals de sang. Un d’ells, la seu de la Creu Roja, aleshores a la Rambla.

Dècades més tard, una de les tragèdies que van colpejar Sabadell i el Vallès van ser els aiguats del 1962, on l’entitat va col·laborar en la recerca de persones desaparegudes i en la tasca d’ambulàncies. I, el mateix any, va assistir personal davant la nevada del 1962. Dins el nostre territori, l’equip també va actuar als accidents ferroviaris a Sabadell del 1980 i 1988 i a l’atemptat d’ETA el 1990. A la nostra memòria més recent, la Creu Roja també ha estat la cara visible de la pandèmia de la Covid i ara gestiona la crisi de refugiats d’Ucraïna.

2. Més de 76.000 usuaris

L’entitat enfoca la seva intervenció des de múltiples prismes: des de l’atenció a les víctimes de violència de gènere, l’atenció sociolaboral, programes d’ocupació, el sensellarisme, la infància i l’atenció a refugiats, entre d’altres.

L’any passat, Creu Roja va atendre 76.200 persones a través dels seus diversos programes. Una xifra més modesta respecte a l’any Covid (90.000 beneficiaris), però encara per sobre de l’era pre-pandèmia (25.000 persones el 2019). “Hem reforçat la nostra atenció. Això explicaria l’increment de persones”, apunta David Jové, coordinador local de la Creu Roja. 

3. El voluntariat, el seu segell

La feina desinteressada de centenars de voluntaris és el segell identitari de la Creu Roja. Segons les últimes dades, són 1.183 persones les que formen part del voluntariat a Sabadell. Veus anònimes darrere dels centres de contacte que acompanyen a l’altra banda del telèfon, persones que surten al carrer a atendre persones sense llar. Dones i homes que, motu proprio, decideixen aportar el seu gra de sorra. “Sabadell és molt solidària”, destaca Jové.

4. Solidaritat ‘a dojo’

Són 8.000 socis –empreses i particulars– els que col·laboren de forma activa. I, davant de crisis com la que ens ha tocat viure, tant la quota dels socis com les donacions particulars tendeixen a incrementar-se.

5. Reptes de futur

La pandèmia ha intensificat certes realitats que l’entitat ja preveia: ha cronificat la pobresa dels usuaris més vulnerables –fet pel qual la Creu Roja preveu mantenir l’ajuda humanitària bàsica– i ha deixat entreveure l’escletxa digital latent.

Un dels reptes de l’organització és atendre aquestes noves necessitats, com també la soledat no volguda (especialment entre la gent gran) i reforçar el seu programa de medi ambient i el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Montse Font (Creu Roja): “Les seqüeles emocionals de la Covid són presents”

Comentaris
To Top