Ciutat

L’Ajuntament demana la Generalitat recuperar el refugi antiaeri de l’institut Pau Vila

La façana de l'institut Pau Vila / V. CASTILLO

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament ha aprovat aquest matí per unanimitat la moció presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana perquè la ciutat demani al govern de la Generalitat que condicioni el refugi antiaeri de l’institut Pau Vila, al barri de Gràcia, perquè pugui esdevenir espai de memòria democràtica. El text proposa que el govern del país activi “l’inici de les actuacions per a la recuperació del refugi de defensa passiva gracienc com a espai patrimonial dins el marc de les actuacions que impulsa la Direcció General de Memòria Democràtica”, i també insta el mateix consistori a “iniciar els treballs” per convertir-lo en indret de patrimoni memorial.

Pla de Memòria Democràtica

La moció republicana emmarca la proposta dins la Llei de Memòria Històrica espanyola i l’avantprojecte de Llei Integral de Memòria Democràtica catalana, i també menciona la recent aprovació del Pla de Memòria Democràtica 2022-2026 de l’Ajuntament, a la qual Esquerra Republicana ha fet propostes 25 propostes d’esmena, 20 de les quals s’han acceptat.

Un dels cinc refugis documentats

Segons la feina feta pel Museu d’Història de Sabadell dins el marc del projecte de recerca Els espais històrics de la guerra civil a Sabadell, la defensa de la població civil dels bombardejos la va assumir la Generalitat i, en cas de la ciutat, concretament, la Comissió de Defensa Passiva, que va planificar la construcció de deu refugis. D’aquests deu, es té constància de la construcció de cinc: el polvorí de l’aeròdrom, el refugi de l’aeròdrom, el del carrer Buxeda, el del carrer Caresmar i, finalment, el refugi civil que la moció demana condicionar, situant entre els carrers Viladomat i Jacint Verdaguer, a l’illa de cases que actualment ocupa l’institut Pau Vila.

Bombardejos feixistes

L’alcalde republicà i portaveu d’Esquerra Republicana a l’ajuntament de Sabadell, Gabriel Fernàndez, ha afirmat: “Estem satisfets de poder tirar endavant aquesta iniciativa perquè la comunitat educativa del Pau Vila, els graciencs i tots els sabadellencs puguem recuperar un element patrimonial fonamental de la nostra memòria democràtica. Volem agrair als portaveus dels altres grups municipals el suport a la nostra moció, que ho fa possible, i la bona feina dels regidors Èlia Soriano-Costa i Pere Farrés”.

Comentaris
To Top