Publicitat
Ciutat

Replantegen el format de selectivitat: com serà la prova de maduresa?

A través d’una crida a xarxes, fem una radiografia de les principals opinions dels sabadellencs davant d’aquest nou format

La selectivitat tal com la coneixem passarà a la història. El Ministeri d’Educació va presentar un nou format que implicaria fer menys exàmens i un exercici que puntuaria la maduresa de l’estudiant. La idea del govern és implementar-ho a poc a poc.

La idea que recull el document del govern indica que durant els tres cursos vinents, els estudiants facin quatre exàmens, amb un valor del 25% cadascun. Tres dels exàmens serien relacionats amb matèries del batxillerat (dos d’assignatures comunes i un d’específiques) i el quart exercici seria una prova de maduresa acadèmica.

Publicades les notes de tall 2022-2023: quines són les més altes?

El document del Ministeri recull que a partir del curs 2026-2027, l’exercici de maduresa agafi el protagonisme i passi a suposar un 75% de la nota de la selectivitat. D’aquesta manera, els dos exàmens de les assignatures comunes quedarien eclipsats i només es mantindria el 25% restant de l’examen de modalitat específica. D’aquesta manera, es donaria un marge de tres anys a alumnat i professorat per assumir aquestes modificacions, fins al 2026, quan el canvi seria més radical.

Una prova de maduresa?

Valorar, tractar, extreure i relacionar informació; i en definitiva, puntuar la capacitat de l’alumnat a l’hora d’analitzar documentació serà l’objectiu principal d’aquest exercici de maduresa. Una prova que constarà d’un dossier amb tota mena de documents, com infografies, textos, imatges, gràfics… La majoria en paper, però algunes també en format audiovisual. La documentació girarà entorn d’una mateixa temàtica, i es demanarà als estudiants que facin un estudi amb profunditat des de diferents perspectives i a través de diferents preguntes.

Les opinions

A través d’una crida d’opinions a les nostres xarxes socials hem pogut fer una radiografia del judici que fan els sabadellencs a aquest canvi acadèmic tan significatiu. Si bé és cert que hi ha usuaris que aplaudeixen la proposta (“És un canvi per millorar el procés d’ensenyament: menys aprenentatge, més competències” o “Em sembla genial”), la iniciativa ha generat certa reticència entre alguns sabadellencs.

“Com es valora la maduresa?”. “La maduresa es genera al llarg de les nostres vides”. Algunes de les opinions passen per dictaminar que la maduresa és un terme massa general per sotmetre’l a avaluació. D’altres enquestats creuen que l’exigència i l’esforç que els estudiants han de demostrar durant el batxillerat, no quedarà reflectit en aquest tipus d’examen.

Quina és la millor manera d’afrontar la Selectivitat?

Publicitat
Comentaris
To Top