Ciutat

FEMvallès proposa una línia de tren entre Tortosa i Figueres per potenciar el Vallès

Un tren de FGC a l'estació de Sabadell- Plaça Major / ACN

L’associació FEMvallès, formada per diverses entitats econòmiques, sindicals, professionals i socials del Vallès Occidental i Oriental, aposta per implementar una nova línia de tren entre Tortosa i Figueres, que passi pel Vallès. L’entitat ha traslladat aquesta proposta aquest dilluns a Benjamin Cubillo, subdirector general de Transport Públic de la Generalitat.

FEMvallès destaca que la finalització dels treballs d’implantació de l’ample estàndard en el tram Castellbisbal-Nus de Vilaseca del Corredor del Mediterrani, prevista per l’any 2025, permetrà disposar d’una línia d’ample europeu i d’altes prestacions que enllaci Catalunya de nord a sud en paral·lel a l’autopista AP-7.

Així, l’associació proposa la creació d’un nou servei ferroviari entre Tortosa i Figueres que permeti connectar directament diverses ciutats mitjanes del país. L’entitat calcula que aquesta actuació donaria servei a una població de més de 600.000 habitants, nombre que ascendeix a 3,5 milions si hi afegeixen els municipis que s’hi podrien connectar amb correspondència.

On farien parada, els trens?

L’associació suggereix  que els trens s’aturin a Girona, Santa Perpètua de Mogoda, dos futurs intercanviadors de Sant Cugat del Vallès de Volpelleres i Hospital General (amb possible correspondència amb les línies de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de Terrassa i Sabadell), Martorell, Vilafranca del Penedès, Sant Vicenç de Calders, Torredembarra, Tarragona, Vila-seca, Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant, l’Ametlla de Mar, l’Aldea i Tortosa. En total, amb una distància de 292 km en dues hores i trenta minuts.

Per a FEMvallès, aquesta nova línia ha de contribuir a revertir les mancances del servei ferroviari a les Terres de l’Ebre i la ciutat de Tarragona. El seu pas pel mig de la regió metropolitana de Barcelona aproparia els trens regionals a les capitals del Vallès, creant noves oportunitats, “sense menystenir les ciutats del pla de Barcelona”. Alhora, “alliberaria trànsit pel centre de Barcelona, on els túnels actuals presenten graus de saturació importants”, defensa l’entitat.

Construir els intercanviadors

L’associació assenyala que le potencial d’aquesta línia no seia complet fins que no es construeixin dos intercanviadors a Sant Cugat del Vallès que han de permetre facilitar l’accés al servei dels potencials usuaris dels sistemes urbans de Terrassa i Sabadell. Aquests intercanviadors, ubicats al terme de Sant Cugat del Vallès, consisteixen en ampliacions de les estacions d’Hospital General i Volpelleres d’FGC, per connectar les línies de Terrassa i Sabadell dels FGC (S1 i S2) amb la línia R8 de Rodalies.

Els intercanviadors formen part de Pla Específic de Mobilitat del Vallès i segons l’entitat el projecte està començant a fer els primers passos amb la Generalitat i el Ministeri “després de molts anys aparcat en un calaix”.

Segons FEMvallès, la proposta del nou serveu ferroviari Tortosa-Figueras ha sigut ben rebuda per part de la Direcció General de Transport i Mobilitat i fruit de la reunió d’aquest dilluns s’ha establert la creació d’un grup permanent amb tècnics de FEMvallès i de la Direcció General amb la finalitat de treballar les propostes de FEMvallès.

Més enllà del túnel d’Horta: cinc infraestructures pendents al Vallès

Comentaris
To Top