Ciutat

Més enllà del túnel d’Horta: cinc infraestructures pendents al Vallès

Passar de les paraules als fets. Catorze entitats i institucions del Vallès s’han unit per reclamar la construcció del túnel d’Horta, una segona connexió ferroviària entre el Vallès i Barcelona, abans del 2030. L’objectiu és incrementar l’oferta de transport públic i alhora connectar millor els municipis de la comarca amb la capital catalana. L’obra permetria crear una nova línia de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) des de Cerdanyola del Vallès fins al Poblenou de Barcelona.

Els defensors del projecte –que van signar un manifest el dijous passat– consideren que és una actuació prioritària per al desenvolupament econòmic de Catalunya i per reduir el “desequilibri territorial” en matèria d’inversions que ha patit històricament el Vallès. Però hi ha d’altres infraestructures pendents des de fa anys, i dècades:

1. Quart Cinturó

El Quart Cinturó, l’autovia B-40, és la gran obra d’infraestructures més reclamada pel territori. Preveu connectar el Baix Llobregat amb els Vallesos. A Sabadell, la carretera permetria actuar de Ronda Nord i serviria per donar una sortida directa als veïns de Castellar del Vallès a una carretera de gran capacitat. A banda, permetria crear una nova connexió viària entre la ciutat i Terrassa.

El Quart Cinturó, la gran infraestructura viària pendent al Vallès / Ó.E.

2. Intercanviadors de l’R8 de Rodalies

Per millorar l’intercanvi entre línies de tren, caldria crear tres estacions d’intercanvi al voltant de la línia R8 de Rodalies: Hospital General (connexió amb S1 d’FGC), Volpelleres (S2) i Baricentro (R4 de Rodalies). Això facilitaria la mobilitat entre els Vallesos i altres comarques de l’entorn de Barcelona en transport públic.

3. El túnel ferroviari de Montcada

El túnel del Turó de Montcada servirà per reduir els temps de trajecte de la línia R4 de Rodalies. El trajecte entre Sabadell i Barcelona es podria fer amb 10 minuts menys que actualment.

4. Noves estacions

Sense necessitat de fer modificacions en les línies de tren actuals, s’ha plantejat crear noves estacions en diferents punts: una segona estació a Rubí d’FGC (S1), Can Boada a Terrassa i Sabadell Can Llong (Rodalies R4)

5. Perllongament d’FGC fins a Castellar

L’obra suposaria fer arribar la línia de Sabadell d’FGC fins a Castellar del Vallès.

Túnel d’FGC a l’entrada de Sabadell / LLUÍS CLOTET

Consens institucional i econòmic per fer el túnel d’Horta

La fotografia del dijous passat mostra el grau de consens que genera el túnel d’Horta. L’acord implica sis ajuntaments del Vallès Occidental Sud –Sabadell, Cerdanyola, Castellar, Barberà, Badia i Sant Quirze–, entitats econòmiques –Cambra i Pimec–, sanitàries –Parc Taulí– i educatives –UAB–.

El Vallès busca alternatives a l’esquema radial de les infraestructures de Barcelona i defensa el seu desenvolupament, i amb aquesta acció defensa de nou el seu pes demogràfic i econòmic: suma pràcticament un milió d’habitants, genera 29.609 milions d’euros a l’any (2019), el 12% del PIB i el 15% de la indústria de Catalunya.

En aquest sentit, la sintonia dels agents implicats és visible. “Si a la comarca li va bé, a Catalunya li va bé”, apunta Alberich (Cambra), que coincideix amb Josep Maria Catalan, de Pimec Vallès Occidental: “Tenim molt a fer entre tots. No pararem fins a aconseguir-ho”. “Volem que passin coses al Vallès, som el territori del sí”, argumenta l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés.

La idea d’unitat també és compartida per la presidenta del Consell de Govern del Parc Taulí, Mariona Creus, i per la vicerectora de la UAB, Carme Miralles, que creu que cal avançar en iniciatives per “estructurar el territori”.

Terrassa, la gran absent

Així i tot, el manifest compta amb una gran absència: Terrassa. Tot i que s’han mantingut converses amb l’Ajuntament, l’alcalde de la ciutat veïna, Jordi Ballart, no ha subscrit el manifest perquè no té el vistiplau de la Cambra de Terrassa, que defensa l’alternativa de Vallvidrera. “No signarem un manifest parcial i poc concret”, assegura l’alcalde, que, tot i estar d’acord amb la construcció del Túnel d’Horta, critica que no es faci cap referència a la connexió entre Terrassa i la UAB.

Javier Ortigosa (AMB): “Construir el túnel d’Horta d’FGC és l’opció més vertebradora per al Vallès”

Publicitat
Comentaris
To Top