Ciutat

Front comú vallesà per exigir el túnel d’Horta abans del 2030

Entitats econòmiques i ajuntaments del Vallès reclamen la construcció d’un nou túnel ferroviari dels FGC abans de 2030

Entitats econòmiques i administracions públiques del Vallès han creat un front comú per exigir la construcció del túnel d’Horta abans del 2030. Representació de l’empresariat –Cambra de Sabadell i Pimec–, dels sectors educatiu i sanitari –UAB, Parc Taulí– i sis ajuntaments vallesans, entre els quals hi ha el de Sabadell, han reclamat la construcció d’un nou túnel ferroviari dels FGC en un manifest conjunt. En total, 14 organismes que volen forçar a la Generalitat perquè executi l’obra, prevista des de fa més de 30 anys.

El projecte del segon túnel ferroviari entre la capital catalana i el Vallès havia de connectar plaça de Catalunya i el 22@ de Barcelona amb Cerdanyola i les línies S1 (Terrassa) i S2 (Sabadell) d’FGC. L’actuació implica perforar la serra de Collserola, que actualment es troba protegida ambientalment. Els defensors del projecte, i signants de l’acord, consideren que és una actuació prioritària per al desenvolupament econòmic de Catalunya i a reduir el “desequilibri territorial” en matèria d’inversions que ha patit històricament el Vallès.

Representants de les catorze entitats i institucions de la ciutat i del Vallès que han signat el document conjunt. / LLUÍS CLOTET

El manifest signat aquest dijous defensa els beneficis davant d’un possible impacte ambiental: afavoriria el desenvolupament urbanístic del Centre Discrecional i de Cerdanyola del Vallès, connectaria centres de coneixement, d’investigació i recerca (UAB, el 22@, el Taulí, la Vall d’Hebron), milloraria les connexions entre Barcelona i la UAB, reduiria el temps de viatge en FGC i contribuiria a descongestionar a les carreteres vallesanes i als accessos a Barcelona.

“Es perden 16,5 milions d’hores a l’any en els embussos de la C-58, l’AP-7 i la C-16”, explica el president de la Cambra, Ramon Alberich. “Hem de donar una alternativa competitiva a les persones que han de fer un esforç i han de deixar el cotxe a casa”, ha remarcat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en relació amb les polítiques mediambientals, de les zones de baixes emissions i de restriccions de vehicles.

L’acord publicoprivat es farà arribar al Govern de la Generalitat, així com a altres agents implicats com l’Ajuntament de Barcelona i el de Terrassa, que de moment no s’hi ha adherit. D’altra banda, també s’estan mantenint converses amb Fem Vallès.

Tren per Horta, i per Vallvidrera

El túnel d’Horta mai ha passat del paper als fets. El Pla Específic de Mobilitat del Vallès, culminat l’any passat, i el Pla Director d’Infraestructures 2021-2030 en contemplen la construcció però falta acabar-ne de delimitar el traçat. El problema principal és la protecció del Parc de Collserola: una modificació urbanística recent impedeix tirar endavant el projecte tal com estava plantejat. Com a alternativa, la Generalitat planteja prioritzar una nova connexió ràpida amb Sant Cugat en paral·lel al túnel actual de Vallvidrera.

Les entitats econòmiques i administracions vallesanes no ho plantegen en aquests termes. Creuen que ambdues opcions són viables, i que no es tracta de triar entre el túnel d’Horta o el de Vallvidrera. “L’impacte d’un túnel ferroviari és mínim. Si posem els beneficis i els perjudicis sobre la taula, tenim més a guanyar que a perdre”, deixa clar Alberich. “Necessitem orientar el transport públic cap a un model de metro regional, com ja passa en ciutats com Madrid”, assevera Farrés.

L’alcaldessa de Sabadell signant el manifest conjunt, aquest dijous / LLUÍS CLOTET

El Vallès busca alternatives a l’esquema radial de les infraestructures de Barcelona i defensa el seu desenvolupament, i amb aquesta acció defensa de nou el seu pes demogràfic i econòmic: suma pràcticament un milió d’habitants, genera 29.609 milions d’euros a l’any (2019), el 12% del PIB i el 15% de la indústria de Catalunya. “Si a la comarca li va bé, a Catalunya li va bé”, sosté Alberich, que coincideix amb Farrés: “Volem que passin coses al Vallès, som el territori del sí”.

Comentaris
To Top